Nieuws Limburg Conjunctuur misschien toch niet zo dramatisch?

Conjunctuur misschien toch niet zo dramatisch?

Conjunctuur misschien toch niet zo dramatisch?

Het steile neerwaartse conjunctuurverloop in Limburg zal in het tweede kwartaal mogelijk gebroken worden. Nog beter nieuws is dat het punt van ommekeer allicht op het einde van dit kwartaal al zal ingezet worden. Dat blijkt uit de maandelijkse conjunctuurbarometer van Voka-Kamer van Koophandel Limburg. De export houdt stevig stand en ook de verwachtingen in de automobielsector liggen hoger dan vorig jaar. Dit staat in schril contrast met de bouwsector, die sterk onder het niveau van 2011 presteert. Het aantal nieuwe starters lag in januari dan weer op het laagste niveau in 5 jaar tijd.

“Het algemene conjunctuurbeeld oogt voor Limburg op korte termijn optimistischer dan vorige maand,” zegt Johann Leten. “De voorwaarde is natuurlijk dat er geen nieuwe lijken uit de kast vallen. De barometer van deze maand houdt maar rekening met cijfers tot en met december 2011. De reacties op de begrotingsmaatregelen werden hier dus nog niet in verwerkt. De nieuwe belastingen op bedrijfswagens zullen een impact hebben op de leasemarkt en de autoverkoop in ons land. De stijgende lasten die alle geledingen in de maatschappij zullen voelen, van uitkeringsgerechtigde, over werknemer tot bedrijfsleider, kunnen een ernstige negatieve weerslag hebben op het vertrouwen van zowel ondernemers als consumenten. Ook de late winterprik waar de bouw nadelen van zal ondervinden, zal zijn impact niet missen. En dan is er nog de op til zijnde begrotingsronde waar niemand van weet hoe groot het gat is dat gedicht moet worden en hoe men dit zal aanpakken. Al deze elementen kunnen tot gevolg hebben dat een heropleving verdaagd wordt.”

Ondernemers sparen

Toch is er plaats voor optimisme: “Onze conjunctuurbarometer bevat een lichtpuntje waar we ons aan kunnen optrekken, namelijk een mogelijk en voorlopig einde aan het conjunctuurverval in de overgang van het eerste naar het tweede kwartaal. Toch staat de barometer bol van onzekerheden. De afgelopen maanden zijn er tal van regeringsmaatregelen genomen die niet zonder impact zullen blijven op het conjunctuurverloop. En deze elementen zitten nog niet in onze cijfers. Zoals geweten werd niemand gespaard bij de begrotingsopmaak: zowel ondernemers, werknemers als uitkeringsgerechtigden kregen een extra rekening gepresenteerd. Het is afwachten hoe consumenten en bedrijven zullen reageren op de doorgevoerde belastingverhogingen en wat dit doet met hun vertrouwen. Wij kunnen alleen maar een warme oproep doen om de ondernemers te sparen. We zitten officieel in een recessie en heel wat bedrijven hebben niet veel tegenwind meer nodig om door de knieën te gaan. Wij rekenen dan ook op maatregelen die de economie ondersteunen. Als je de economie de keel toeknijpt, dan zijn de gevolgen niet te overzien.”

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.