Nieuws Limburg Contract van 37 miljoen voor Sabca in Lummen

Contract van 37 miljoen voor Sabca in Lummen

Contract van 37 miljoen voor Sabca in Lummen

Sabca Lummen heeft het contract binnengehaald voor de productie van de staartvleugel van de Falcon SMS (Super Mid-Size) van Dassault. Het bedrijf gaat ook 7 miljoen investeren in de uitbreiding van de productie in Lummen. Dat levert 20 extra vaste jobs op.

Sabca Lummen maakt onderdelen in de lichte, maar supersterke composietmaterialen voor de lucht- en ruimtevaart. Op de internationale luchtvaartbeurs in Le Bourget (nabij Parijs) heeft Sabca-topman Daniël Blondeel bekendgemaakt dat Sabca ook de staartvleugel (het horizontale gedeelte) voor het nieuwe zakentoestel van Dassault mag maken. Het gaat om de (nog geheime) Falcon SMS, een tweemotorige zakentoestel, dat volgend jaar al zijn eerste vlucht zou moeten maken. Voorlopig is er weinig meer geweten over het toestel. Volgens sommige gespecialiseerde luchtvaartwebsites wordt de Falcon SMS vermoedelijk de opvolger van de Falcon 900.

Falcon2000Het contract dat Sabca Lummen in onderaanneming voor het Nederlandse Fokker heeft binnengehaald, heeft alvast een potentiële waarde van 40 tot 50 miljoen dollar (30 tot 37 miljoen euro). Het is niet de eerste keer dat Sabca Lummen dergelijke onderdelen maakt voor Dassault, zoals voor de Falcon 900 en Falcon 2000. Ook Gulfstream Aerospace is er klant voor de staartvleugel van de zakenjet G650.

“Een belangrijke opdracht voor ons,” zegt een trotse general manager Peter Reynaert van Sabca Lummen vanuit Le Bourget. “Dassault is geen nieuwe klant, maar deze opdracht breidt onze portfolio weeral uit. Het betekent dat onze technologie verder doorbreekt in de luchtvaart.” Ook ceo Daniël Blondeel van de groep Sabca, met hoofdkwartier in Brussel en grootste fabriek in Gosselies (nabij Charleroi), is tevreden. “De site in Lummen is dan ook essentieel geworden voor Sabca,” laat hij weten.

Investeringen

Niet alleen door het nieuwe contract voor Dassault, maar vooral door de stijgende volumes voor andere klanten, barst Sabca Lummen momenteel uit zijn voegen. “Ook onze volumes voor het Europese consortium Airbus (met name voor de militaire A400M, de nieuwe A-350 en de A-320) zitten in de lift, net als de opdrachten voor Gulfstream. Daarom gaan we dit jaar nog 7 miljoen investeren in bijkomende gebouwen en machines in Lummen,” zegt Reynaert. “Voor ons betekent dat een zware investering. Dankzij het nieuwe contract en de stijgende volumes voor andere toestellen, zullen we in staat zijn een 20-tal tijdelijke jobs om te zetten in vaste contracten”, aldus nog Reynaert. Op dit moment werken er zo’n 120 mensen bij Sabca Lummen, tijdelijke contracten inbegrepen.

Sabca Lummen wil de investeringen dit jaar nog afronden, en hoopt daarom op een snelle goedkeuring van de bouwvergunning.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.