conwed3

Conwed Plastics maakt anti-slip voor Ikea

Vanaf 1 augustus is het te vinden in alle winkels van de Zweedse reus Ikea: een nieuw anti-slipnet voor onder uw tapijt of badkamermat. Het gaat om een ontwikkeling van Conwed Plastics in Genk en is een belangrijk visitekaartje voor het bedrijf.

“Het is de eerste keer dat we een eindproduct voor de consument op de markt brengen”, zegt verkoopsdirecteur Stefan Tielen van het Genkse bedrijf.

Conwed Plastics in Genk is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van plastic netten voor allerhande toepassingen in de industrie. Meestal ziet u die producten zelfs niet omdat ze ingewerkt worden in andere producten. Zo maakt Conwed bijvoorbeeld de netten waarop het gras voor grasmatrollen worden gekweekt. Of netten om producten op paletten mee in te pakken.

Voor de eerste keer maakt Conwed Plastics nu ook een toepassing voor de consument. “Het is een beetje toevallig gekomen”, zegt Tielen. “Eind 2010 liep ik op een beurs in Shanghai ongeveer letterlijk een vertegenwoordigster van Ikea tegen het lijf. Zij bleek ook nog geïnteresseerd in onze producten, en van het één kwam het ander. Ikea was op zoek naar een beter product dat moest dienen om te voorkomen dat tapijten en matten gaan schuiven. Het product van hun leverancier vertoonde nogal wat mankementen.”

Investering
Anderhalf jaar heeft het geduurd vooraleer Conwed zijn oplossing voor Ikea nu op de markt ziet komen. “Dat is normaal. We hebben niet alleen tijd en geld moet stoppen in de ontwikkeling van een nieuw product, we moesten ook voldoen aan de strenge controles van Ikea zelf”, zegt Bert Paesen, business development manager van Conwed Plastics.

Vanaf 1 augustus zullen in de Ikeawinkels de 67,5 op 200 cm grote antislipnetten voor matten en tapijten te koop zijn. De consument moet ze enkel nog op maat knippen. “Het ziet er simpel uit, maar er zit een complexe extrusietechnologie achter”, zegt Paesen. “We hebben niet enkel moeten investeren in een upgrade van onze machines, daarnaast hebben we ook 250.000 euro gestopt in een andere verpakking voor deze producten. We produceerden tot nog toe enkel netten in grote volumes op zeer grote rollen.”

Dat Ikea voor Conwed een belangrijke referentie vormt, hoeft geen betoog. Over de geplande volumes voor Ikea wil het bedrijf geen details kwijt. “Ik kan je wel vertellen dat Ikea jaarlijks tussen 20 en 25 miljoen m² aan matten en tapijten verkoopt”, lacht Tielen.

Conwed Plastics in Genk maakt deel uit van de Amerikaanse groep Conwed Plastics met hoofdkwartier in Mineapolis. De vestiging in Genk, die een vrij onafhankelijke koers mag varen, telt 40 medewerkers en haalt een omzet van zo’n 13 miljoen euro.