Cordeel beschuldigd van grote RSZ-fraude

De bouwgroep Cordeel, één van de grootste aannemers van het land, moet voor de raadkamer verschijnen voor sociale fraude. Dat schrijft de krant De Tijd. Cordeel, dat ook een vestiging heeft in Hoeselt, zou voor ruim 10 miljoen euro aan RSZ-bijdragen ondoken hebben. Het bedrijf ontkent alle schuld.

Na een vijf jaar durend onderzoek zou het federaal parket bewijzen hebben verzameld van minstens 10 miljoen euro aan ontdoken RSZ-bijdragen. De speurders ontdekten dat Cordeel bekistingen voor grote constructies liet uitvoeren door door onderaannemers die sociale bijdragen ontdoken. De bouwvakkers werden in het zwart cash uitbetaald. De firma’s werden op papier geleid door stromannen van Italiaanse origine uit Charleroi en Bergen. Hoeveel Cordeel zou hebben overgehoden aan de praktijken, is niet duidelijk. Topman Filip Cordeel bevestigde aan De Tijd alleen dat hij voor de raadkamer moet verschijnen. Naar verluidt zou parket een minnelijke schikking overwegen. “We bespreken nog met onze advocaten of we zullen onderhandelen over een minnelijke schikking”, aldus Filip Cordeel in De Tijd.

Cordeel is een van de grootste bouwbedrijven van België en bouwt onder meer appartementsgebouwen, industriële gebouwen, sportcomplexen, winkelcentra en ziekenhuizen.

Cordeel, met hoofdzetel in Temse, heeft vestigingen in Nederland, Frankrijk, Duitsland en Bulgarije.Het bedrijf stelt zo’n 850 mensen tewerk en haalt een omzet van 350 miljoen euro. Ook in Limburg heeft Cordeel een vestigingen. In Hoeselt werken zo’n 160 mensen. Cordeel werd in 1934 opgericht als schrijnwerkerij door Ghislain Cordeel.