Nieuws Limburg Corona doet aantal starters dalen met een kwart

Corona doet aantal starters dalen met een kwart

Corona doet aantal starters dalen met een kwart

431 Limburgers waagden in mei de sprong naar het ondernemerschap. Dat is 24% minder dan in mei 2019. Ook in maart (-9,20%) en april (-43,39%) lag het aantal starters beduidend lager dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Unizo Limburg. Er zijn gelukkig ook bemoedigende tendensen.

Een nieuwe onderneming uit de grond stampen tijdens de coronacrisis: het is niet evident, maar het gebeurt gelukkig nog wel. In maart waren ze met 444 Limburgers, in april met 471 en in mei liep de teller op tot 431. Daarmee komt het totaal aantal Limburgse starters in 2020 op 3.258. Dat komt overeen met een daling van 10,5% in vergelijking met 2019, toen er 3.642 mensen een eigen zaak opstartten.

“De meeste Limburgse starters situeren zich in de dienstensector, al noteren we daar ook de grootste absolute daling ten opzichte van 2019”, licht Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg, toe. “Ook in de bouwsector en bij de vrije beroepen is het aantal starters gedaald. Voor de horeca noteren we dit jaar een status quo, wat toch wel opmerkelijk is. Tot slot stellen we een stijging vast in de detailhandel.”

Ondanks de algemene daling van de cijfers, ziet Unizo Limburg ook positieve ontwikkelingen. “We mochten vorige week maar liefst 862 geïnteresseerden verwelkomen op onze online startersdag”, vertelt Lodewyckx. “Daarnaast merken we dat zij die starten, zeer gefocust zijn op waardecreatie. Een rechtstreeks gevolg van de crisis, want
je ondernemersidee moet in deze tijden echt wel goed zitten.”

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.