Nieuws Limburg Corona dwarsboomt nog steeds vakantieplannen van ondernemers

Corona dwarsboomt nog steeds vakantieplannen van ondernemers

Corona dwarsboomt nog steeds vakantieplannen van ondernemers

De coronamaatregelen betekenen nog steeds een rem op de vakantie van zelfstandige ondernemers in Limburg. Uit een bevraging van Unizo Limburg blijkt dat ze wel meer en langer met vakantie gaan dan vorig jaar, maar toch nog steeds minder dan normaal, én bewust dichter bij huis. Een tiende van de bevraagden laat door corona zelfs het hele verlof nog een jaartje schieten.

1 op 5 Limburgse ondernemers neemt dit jaar slechts 1 week of minder vakantie. Iets meer dan vorig jaar, maar nog steeds ver beneden het normale peil van voor corona. Net zoals in 2020 geeft 1 op 10 zelfs aan door corona helemaal geen verlof te kunnen nemen.

Vakantie dient voor 9 op 10 zelfstandigen om leuke en ontspannende dingen te doen met familie en vrienden, al ziet 1 op 3 een ‘workation’ – een bewuste combinatie van werk en vakantie – wel zitten. 3 op 10 ondernemers gebruikt zijn vakantie nu trouwens al om over de toekomst van de zaak na te denken. Voor ongeveer de helft betekent vakantie dat de onderneming echt gesloten is, maar toch geeft 2 op 3 ondernemers aan dat ze bereikbaar blijven voor klanten.

Wat zijn de redenen om niet op vakantie te gaan? Geen inkomsten, werk dat blijft liggen, geen personeel om op terug te kunnen vallen, klanten die in de kou blijven staan en een beperkt of geen vakantiebudget. Ook gezondheidsrisico’s worden door heel wat ondernemers spontaan vermeld als reden. Voor 4 op 10 ondernemers beïnvloedt de coronacrisis ook hun keuze van vakantiebestemming: 1 op 3 wilt omwille van gezondheidsrisico’s in eigen land blijven, nog eens 1 op 10 wilt dichter bij de zaak blijven. Vorig jaar liet nog 6 op 10 hun vakantiebestemming bepalen door corona.

Gedelegeerd bestuurder Bart Lodewyckx analyseert de cijfers: “Voor het tweede jaar op rij zien we een corona-effect op de vakantieplannen van zelfstandige ondernemers. Toch blijft vakantie nemen belangrijk voor iedereen, ook in crisistijden. Om te kunnen ontspannen en te herbronnen, om daarna met goede moed en de nodige energie door te kunnen blijven gaan. En dat geldt des te meer voor ondernemers. Het is dan ook goed om te zien dat er in vergelijking met vorig jaar, terug vakantieplannen zijn om weer wat vaker, langer en verder weg te gaan. En zo gaan we gelukkig al een heel eind de goede richting uit.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.