Nieuws Limburg Corona en asielzoekers doen werkloosheid stijgen

Corona en asielzoekers doen werkloosheid stijgen

MIL BedrijvenNetwerkContactDagen

Corona en asielzoekers doen werkloosheid stijgen

De werkloosheid in Limburg is de voorbije maand met 2,5 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. “We kunnen in vergelijking met de andere provincies gerust spreken van een trendbreuk”, zegt Tinne Lommelen, directeur van VDAB Limburg.

De werkloosheid in Limburg daalde sinds januari 2016 onafgebroken en daar is sinds maart een einde aan gekomen. Op jaarbasis stijgt de werkloosheid in Limburg met 2,5% of met 604 niet-werkende werkzoekenden ten opzichte van vorig jaar, wat veel sterker is dan in Vlaanderen (+1,3%), en ons samen met West-Vlaanderen, helemaal bovenaan de rangschikking plaatst. “Onze provincie heeft de voorbije jaren een mooi traject afgelegd, maar daar lijkt nu een einde aan te komen”, zegt Tinne Lommelen, directeur van VDAB Limburg. “Een flinke trendbreuk, zeg maar.

Asielzoekers
Als we naar de regio’s in de provincie gaan kijken, zien we dat in Noord-Limburg de stijging het grootst is (+11,0%). “Dit is niet alleen een impact van corona, want die trend heeft zich 2 maanden geleden al ingezet”, aldus de studiedienst van VDAB Limburg. “Oorzaak van de stijging daar is de hoge inschrijving van personen met migratieachtergrond, dus waarschijnlijk asielzoekers die daar verblijven en zich hebben ingeschreven bij de VDAB.”

Kijken we alleen naar de afgelopen maand, zien we dat het aantal niet-werkende werkzoekenden het sterkst is gestegen in West-Limburg (+2,7%) en het minst sterk in Midden-Limburg (1,6%). Mannen en vrouwen worden ongeveer even hard getroffen, de leeftijdsgroep van 25 t/m 39 jaar kent de sterkste stijging (+5,5%), alsook de middengeschoolden (+4,6%).

Volgens Tinne Lommelen zullen de gevolgen van de coronacrisis pas later ten volle in de cijfers doordringen. “Aangezien de coronamaatregelen pas sinds half maart van kracht zijn, zien we nu nog maar de gevolgen van een halve maand. In april krijgen we allicht een veel eerlijker beeld.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen
Dossier

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Dossier
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.