Corona houdt studenten niet tegen om te ondernemen

De belangstelling voor ondernemen bij de studenten aan de UHasselt is het voorbije academiejaar weer gegroeid. “De coronacrisis heeft ondernemende studenten niet afgeschrikt”, zegt Els huysman, coördinater van StudentStartUP.

Toen de startersbegeleiding van de UHasselt vijf jaar geleden van start ging, werden er een veertigtal studenten begeleid naar een eigen onderneming. Dat aantal is de voorbije jaren stelselmatig gegroeid. “Het voorbije jaar hebben we vanuit StudentStartUP 90 studenten ondersteund bij de realisatie van hun ondernemersdroom”, aldus Els huysman, verantwoordelijk voor de starterswerking van de UHasselt.

“Het is vooral goed nieuws dat de studenten zich niet hebben laten afschrikken door de coronacrisis. Tijdens de lockdown hebben een aantal student-ondernemers slecht geboerd, maar er zijn er ook een heel aantal die net van deze periode gebruik gemaakt hebben om hun idee uit te werken en de start van hun eigen zaak grondig voor te bereiden. Ook nu zijn er nog altijd jongeren die risico willen nemen.”

Toekomst
De belangstelling voor het ondernemerschap is de voorbije jaren toegenomen. “Ondernemen is hip”, zegt professor Pieter Vandekerkhof. “We stellen vast dat ondernemende vakken in het onderwijs innovatie en creativiteit ondersteunen, en niet alleen bij economiestudenten. Ook kinesisten en industrieel ingenieurs kunnen bijvoorbeeld hun voordeel doen met een ondernemende geest.”

Professor Vandekerkhof benadrukt het belang van het ondernemerschap bij de jonge generatie. “Het zijn zij die de toekomst in handen hebben. De komende maanden gaan er ten gevolge van de coronacrisis heel wat ondernemingen verdwijnen. Het zijn de jongeren die moeten zorgen voor nieuwe bedrijven.”