Els Huysman en Pieter Vandekerkhof_03 (002)

Corona inspireert piepjonge starters

Het aantal student-ondernemers is de laatste jaren flink gestegen. Dat blijkt uit cijfers van StudentStartUp van de UHasselt. En dat ondanks - of misschien wel dankzij - corona.

In het academiejaar 2020-2021 steeg het aantal begeleide student-ondernemers aan de UHasselt tot 114, van wie er 35 daadwerkelijk hun bedrijfje zijn begonnen. “De meeste anderen, 60 om precies te zijn, zijn nog bezig met het uitwerken van hun idee”, zegt Els huysman, coördinator van StudentStartUp UHasselt. "Slechts 17 zijn er ondertussen mee gestopt, of hebben hun idee voor een tijd in de koelkast gestopt. In twee gevallen is het ondernemingsidee nog te vaag." Bij Hogeschool PXL werd een gelijkaardige trend vastgesteld. Daar zijn 81 van de 182 gecoachte PXL-studenten in 2020 gestart met een ondernemingsnummer.

Corona
“De cijfers zijn verrassend, vooral omdat door corona de fysieke mogelijkheid om te ondernemen beperkt werd”, zegt Els huysman. “Van de andere kant is corona wellicht ook een driver geweest voor een aantal studenten. Terwijl ze thuis of op kot zaten, waren er weinig mogelijkheden tot sociale ontspanning. Er kwam dus tijd vrij om te ondernemen. Veelbetekenend is ook dat heel wat studenten de kans hebben gegrepen om een webshop op te zetten.”

De meeste startersideeën hebben te maken met verzorging, gezondheid of voeding en hebben vaak een ambachtelijk karakter: van voedingssupplementen over juwelen tot zelfgestookte limoncello. De ontwikkeling van online platformen en digitale marketing zijn ook enorm trendy”, stelt Els huysman vast.

Steun
“Dat er meer studenten beginnen met ondernemen heeft ongetwijfeld te maken met de steun van de overheid en van onze eigen universiteit”, zegt professor Vandekerkhof. “Maar het heeft ook met de studenten zelf te maken. Deze generatie zoekt zelf doelbewust naar opportuniteiten en wil zelf de toekomst in handen nemen. Businessplan-wedstrijden, zoals de Gen Z award van Jong Voka spelen ook een belangrijke rol. Ze leveren rolmodellen op die andere studenten inspireren."

Samenwerking

Volgens Els huysman speelt ook het project Pitch Please een rol. Dat wordt gesubsidieerd door Vlaanderen (Vlaio) en is een samenwerkingsverband tussen de vier Limburgse instellingen voor hoger onderwijs (UHasselt, PXL, UCLL en Luca) en de steden Hasselt en Genk. “Daar kunnen de student-ondernemers elkaar ontmoeten op workshops, inspiratiemomenten of infosessies. Het zorgt voor kruisbestuiving en samenwerking. Ondernemen doe je immers al langer niet meer alleen.”