Nieuws Limburg Corona steekt starters stokken in de wielen

Corona steekt starters stokken in de wielen

Corona steekt starters stokken in de wielen

In april zijn er 44% minder starters begonnen dan een jaar geleden. Het is duidelijk dat de coronacrisis een flinke rem op het aantal nieuwe ondernemingen heeft gezet. De onzekerheid over de toekomst heeft velen doen besluiten om later de sprong naar het ondernemerschap te wagen. Al had de crisis ook een positief effect…

Waar er in januari en februari nog meer starters als vorig jaar werd genoteerd, dook het aantal bij de uitbraak van coronacrisis naar beneden. In maart met bijna 10%, in april met zo’n 44%. Daardoor gaat ook het totale aantal van de eerste 4 maanden achteruit, met 5,05% om precies te zijn. Vooral in de dienstensector en de bouw ging het aantal achteruit.

De oorzaken zijn uiteraard de onduidelijke situatie over de economische toekomst. Corona heeft alle businessplannen naar de prullenmand verwezen, waardoor de oefening helemaal opnieuw moet worden gemaakt met andere cijfertjes. Pas als er perspectief is op voldoende rendabiliteit, zal de starter de stap wagen.

Toch werden er in maart 444 en in april 471 nieuwe bedrijven gestart in Limburg. Ook daar is een corona-verklaring voor te vinden. “We merken dat veel nieuwe ondernemers of kandidaat-starters al langer met het idee van een eigen zaak speelden, en dat de crisis voor hen net de doorslaggevende factor is om daadwerkelijk de sprong te wagen”, zegt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg. “Voordien bleven ze vasthangen aan hun vertrouwde job in dienstverband, maar door de crisis zitten ze vaker thuis en hebben ze tijd om grondig na te denken en alles op een rijtje te zetten. Dat denkwerk geeft sommigen net die extra duw in de rug om te starten. Weliswaar met de nodige voorzichtigheid, maar tegelijk daagt de situatie hen ook uit om extra creatief en innovatief uit de hoek te komen.”

Nu de relance op gang is gebracht, merkt Unizo Limburg ook meteen een hernieuwde belangstelling om een eigen zaak te starten.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.