Nieuws Limburg Coronalijn voor ondernemers staat op ontploffen

Coronalijn voor ondernemers staat op ontploffen

Coronalijn voor ondernemers staat op ontploffen

De hotline die ondernemers kunnen gebruiken voor alle antwoorden rond de Coronacrisis, wordt haast plat gebeld. Met duizenden tegelijk belden ze naar Unizo Limburg (0800 20 750). “We hebben intussen de meest courante antwoorden online gezet”, aldus gedelegeerd bestuurder Bart Lodewyckx.

Zo roodgloeiend als een vlammende ontsteking staat de Coronalijn van Unizo Limburg. Het is een hulplijn waar ondernemers doorlopend terechtkunnen met vragen over de Coronamaatregelen. “Op heel wat vragen kunnen we momenteel een duidelijk antwoord geven”, zegt Bart Lodewyckx. “De meest gestelde vragen en antwoorden staan intussen ook in een helder overzicht op onze infopagina www.unizo.be/corona. En we vullen die lijst regelmatig aan. Ondernemers met vragen adviseren we dan ook om zeker deze pagina te raadplegen. Dat is in veel gevallen de snelste manier om geholpen te worden.”

Wat komt er zoal binnen? Wassalons zonder bediening, mogen die tijdens het weekend open blijven? Mag werken achter gesloten deuren nog? Wat als ik de facto moet sluiten omdat er geen klanten meer komen? Mag de wekelijkse sluitingsdag verschoven worden naar het weekend? “Soms kunnen we slechts met een ‘hoogstwaarschijnlijk wel’ of ‘hoogstwaarschijnlijk niet’ antwoorden, bij gebrek aan volledige of eenduidige communicatie vanuit de overheid”, aldus nog Lodewyckx. “Ook over de noodzakelijke maatregelen, zoals toepassing van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht, bestaat nog heel wat verwarring. We roepen de federale regering eens te meer op snel noodmaatregelen te nemen en duidelijk te communiceren over de toepassing ervan.”

Intussen lopen er ook heel wat begrijpelijke vragen en opmerkingen binnen over ‘oneerlijke concurrentie’: de bloemenhandelaar die vandaag moet sluiten en ziet hoe de supermarkt nog wel bloemen verkoopt. De dagbladhandelaar wiens klanten hun weekendkrant in de supermarkt gaan kopen… “Volstrekt begrijpelijk en objectief bekeken ook terecht”, erkent Unizo Limburg. “Net daarom is het zo belangrijk dat de Vlaamse overheid heel snel heeft beslist om ondernemers die in het weekend moeten sluiten een hinderpremie toe te kennen van 2.000 euro, naast de hinderpremie van 4.000 euro voor wie volledig moet sluiten. Maar die steun, hoe belangrijk ook, compenseert uiteraard lang niet alles. Daarom roepen we op tot maximale solidariteit: Blijf de zaken die tijdens het weekend moeten sluiten massaal doorheen de week bezoeken. Bestel volop afhaalgerechten bij de restauranthouders die via die omschakeling nog een stuk omzet trachten te halen… We moeten ons hier allemaal samen doorheen helpen.”

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen
Dossier

Gerelateerde berichten

Brussel, Hasselt
Brussel

A2o breekt de ban in Brussel

De architecten van het Hasseltse kantoor A2o hebben een reeks van prestigieuze projecten binnengehaald in onze hoofdstad. Zopas werd nog… Lees meer

Onderneming
Personen
Dossier

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.