Nieuws Limburg Creatieve hotspot KAAI.16 staat te koop

Creatieve hotspot KAAI.16 staat te koop

Creatieve hotspot KAAI.16 staat te koop

KAAI.16, het bedrijvencentrum aan de Hasseltse Scheepvaartkaai waar de afgelopen 5 jaar creatieve ondernemers elkaar konden treffen, houdt tegen eind 2013 op te bestaan. Althans, eigenaar Nick Decrock gaat het gebouw te koop zetten. (Alleen de tweede verdieping die eigendom is van het evenementenbureau Cocomo, waar ook bedrijven als Hit FM, Maxha en Yabo van huren, staat hier volledig los van, en komt uiteraard niet te koop.)

Nieuwbouw Kaai 16Nick Decrock verwijt de overheid dat ze geen subsidies voor zijn nieuwe project willen vrijmaken. In november 2011 maakte hij bekend dat er naast het huidige KAAI.16 een gloednieuw complex van 8.600 m2 zou verrijzen. Juul Vanleysen van Holistic Architecture 50/5 werd aan het werk gezet om het duurzame gebouw te ontwerpen (zie foto). “Maar na vele gesprekken en voorstellen blijkt dat investeerders geen graten zien in een vernieuwend totaalproject dat de taak van de overheid kan verlichten en uitvoeren,” zegt hij. “Ze nemen liever zelf overheidsinitiatieven. Eigen projecten waarbij ze het warm water opnieuw willen uitvinden. Zonder de ondernemer als partner, die alle initiatief en risico neemt, te respecteren en omarmen.”

En dus gooit Decrock de handdoek in de ring. “Soms is de tegenwind zo groot dat je geen energie meer over hebt om voort te gaan. David wint enkel tegen Goliath in legendes. Als je ’s nachts meer wakker ligt van frustratie dan dat je overdag kan werken aan een betere toekomst, heb je geen andere keuze dan knopen doorhakken. En stoppen met dromen. Op een gegeven moment heb je genoeg geïnvesteerd en moet je eieren voor je (risico)geld kiezen.”

Toch blijft het verrassend dat ook het huidige gebouw in de etalage wordt gezet en de creatieve activiteiten die er plaatsvonden, zullen worden stopgezet. “De laatste jaren moesten we zelfs met een wachtlijst werken om de vraag naar een werkplek te kunnen beantwoorden,” zegt Decrock over het succes van de bestaande locatie.

Toch staat zijn besluit vast: “Laat de makelaar nu zijn werk maar doen. Zoals de kaarten nu op tafel liggen, houdt het hier voor ons op. Een toekomst na 2013 zit er niet meer in. Al bestaat de kans dat een potentiële koper het concept deels verder zet.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.