Nieuws Limburg Crisis drijft bankbedienden naar psychiatrie

Crisis drijft bankbedienden naar psychiatrie

Crisis drijft bankbedienden naar psychiatrie

Sinds de economische crisis in 2008 de kop opstak, zijn heel wat mensen als gevolg daarvan in de psychiatrie beland. Dat heeft de professionele hulpverlening in het psychiatrisch centrum Asster in Sint-Truiden kunnen vaststellen.

“Recent onderzoek toont een verband aan tussen de economische recessie en het toenemende zelfmoordpercentage”, weet Dr. Marc Hebbrecht, psychiater en beleidsarts van Asster. “Als de werkloosheid stijgt met 1 procent, zal het zelfmoordpercentage voor mensen onder de 65 jaar toenemen met 0,79 procent. Het aantal depressies en alcoholgebruik zal eveneens stijgen. Vooral mannen en arbeiders zijn hier gevoelig voor.” De oorzaak is de verschuiving richting armoede, die vooral de sociaal zwakkeren opzadelt met defaitisme, zelfmoordneigingen en hen naar alcohol en drugs doet grijpen. “Toch merken we dat ook hoger opgeleiden de impact van de crisis voelen”, aldus nog Dr. Hebbrecht. “Zo hebben we een aantal bankbedienden moeten behandelen, die door de klanten als ‘de kwaaie hond’ werden beschouwd tijdens de bankencrisis, en die verwensingen mentaal niet aankonden.”

De psychiaters merken op dat in landen waar een goed sociaal vangnet bestaat, de werklozen adequaat worden begeleid en de geestelijke gezondheidszorg toegankelijk is, de negatieve weerslag van een economische crisis beter wordt verteerd. “Vandaar het enorme belang van investeringen in de uitbouw van onze dienstverlening”, zegt algemeen directeur Jaak Poncelet. “Als we bovendien het stigma van ‘gekken’ dat op psychiatrische patiënten drukt, kunnen verminderen, zullen de gevolgen van de crisis minder hard aankomen.”

Dit weekend wordt bij Asster trouwens een gloednieuwe vleugel ingehuldigd. Er werd maar liefst 11 miljoen euro geïnvesteerd in het nieuwe project De Lier, dat 5450 m2 groot is en 60 bedden telt voor de opvang van mensen met depressies, zelfmoordneigingen of persoonlijkheidsstoornissen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.