Nieuws Limburg CSB (Jansen) bouwt revolutionaire farma-site

CSB (Jansen) bouwt revolutionaire farma-site

CSB (Jansen) bouwt revolutionaire farma-site

Cleanroom Systems Belgium (CSB), een bedrijf van Group Jansen (Zonhoven/Meeuwen-Gruitrode), heeft een bijzonder project opgeleverd. In Temse werd een nieuwe farma-site van 5.000 m², inclusief 1.750 m² cleanrooms en bijhorende opslagruimtes, sanitaire voorzieningen en kantoorruimtes gebouwd. Een investering van 6 miljoen euro.

De opdrachtgever was Wase Werkplaats (W-Pharma) en het project werd Medipack gedoopt. De cleanroom is één van de grootste van Vlaanderen. Er worden goederen voor de farma-, zorg- en voedingsbedrijven verpakt. “We mogen spreken van een huzarenstukje, en wel om 3 redenen”, zegt directeur Eric Vanhees. “Ten eerste volgden we dit project op van technisch ontwerp tot techniek, bouwkunde en validatie, wat hoogst zelden voorkomt in de sector. Om het bouwkundig en technisch aspect op elkaar af te stemmen, moesten we van in het begin rekening houden met het toekomstige aantal werknemers in de cleanroom, de ISO-klasse en de personeels- en goederenstromen. De keuze van een type wand, plafond, vloer of deur heeft namelijk direct een impact op de stofemissie, temperatuur, vochtigheid, enzovoort.”

Tweede opvallend feit was de zeer korte doorlooptijd. “Het heeft amper elf maanden gekost om dit uitzonderlijke project te realiseren. Dat kon omdat we BIM (Building Information Modeling) hebben toegepast.” Tot slot is Vanhees fier op de energie- en kostenefficiëntie bij Medipack. “Een speciale warmtepomp met twee buffervaten recupereert de warmte.  Daarnaast is er automatisatie op het vlak van elektriciteit en sturing, overal werd LED-verlichting toegepast en er is slimme sturing op het vlak van HVAC. Daarmee mogen we in alle bescheidenheid spreken van een uniek project.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.