CSM Metaalconstructies heeft al een hele lijst spraakmakende projecten achter de rug – van achtbanen in de grote attractieparken en fietsbruggen in de wildste vormen tot musea en gigantische vliegtuigloodsen. “Maar met dit project in Nederland hebben we onszelf toch wel overtroffen”, klinkt het trots bij co-CEO Ronny Loos. “Ik werk al meer dan 30 jaar bij CSM, iets van deze grote én complexiteit hebben we nog nooit gedaan. Ik vermoed dat dit mijn hoogtepunt ook zal zijn. (lacht)”
De Tornado maakt deel uit van een indrukwekkend museum rond het thema ‘migratie’. Het ontwerp is van de Chinese sterarchitect Ma Yansong van MAD Architects. “Wij dachten vaak: ‘Hoe gaan we dit in godsnaam maken’”, lacht projectleider Andreas Vermeeren. “Maar het is toch wel gelukt, met wat gepuzzel en een uitstekende wisselwerking tussen alle leden van het bouwteam. Ze zijn echt tot het uiterste gegaan in de architectuur, dus hebben wij oplossingen moeten bedenken die nog nooit ergens verzonnen waren.”
Negentig procent van het werk aan de Tornado gebeurde in Hamont-Achel, maar vijf jaar lang reed dagelijks ook een ploeg van een twaalftal mensen – van lassers tot schilders – op en af tussen Noord-Limburg en Rotterdam. “We hebben er de laatste jaren de helft van onze capaciteit voor ingezet”, zegt Loos. “Niemand in het bedrijf heeft op een uur gekeken, we zijn zelfs in twee shiften gaan werken.”
En toen moest het gevaarte nog in Nederland geraken. “De Tornado is in 33 stukken vervoerd via de weg”, zegt Vermeeren. “Grotere delen, zoals de liftkern, zijn via het water gegaan. Dan hebben we anderhalf jaar nodig gehad om het ter plaatse in elkaar te zetten, wat heel weinig is.”
CSM werd op slag gepromoveerd van onderaannemer tot medeaannemer. “Als bescheiden Limburgers mogen we dat toch wel eens zeggen”, aldus Loos. “Zo hebben we de coördinatie van alle technieken in handen genomen. Tot en met het bedenken van hoe we regenwater zouden afvoeren. Ze hebben ons dus echt wel vertrouwen gegeven.”
Als visitekaartje voor CSM kan dit project natuurlijk tellen. Hopen ze dat er nog eens een dergelijk project langs Hamont-Achel zal passeren? “Graag, maar je moet een opdrachtgever vinden die het wil betalen”, zegt co-CEO Stijn Berx. “Misschien belt Ma Yansong ons nog wel eens. In ieder geval, we hebben onszelf op vlak van engineering en organisatie moeten heruitvinden om de complexiteit hiervan aan te kunnen. En wat we eruit hebben geleerd, gebruiken we vandaag al in de bruggen of achtbanen die we ontwerpen. Het bewijst nog maar eens dat onze sterkte zit in complexe projecten waarbij de concurrenten denken: ‘Hoe moeten we dit in godsnaam gaan aanpakken?’”.
De Tornado in cijfers
• Bekleed met 297 roestvrijstalen panelen
• 4.000 m2 gepolijst staal
• Meer dan 100 uur polijsten per paneel
• Dubbel gedraaide trap: 550 meter lang, 336 treden
• Het panoramadak boven in de Tornado heeft een overkapping van 11,6 meter breed, 17,1 meter lang en 3,1 meter hoog
• De totale hoogte van de Tornado is 30 meter