Nieuws Limburg Dakwerkers willen één stelling per werf

Dakwerkers willen één stelling per werf

Dakwerkers willen één stelling per werf

Net zoals in Nederland willen de Limburgse dakwerkers dat er per bouwwerf slechts één stelling wordt gebruikt. De ruwbouwaannemer, dakwerker en voeger moeten dan niet allemaal met een eigen stelling komen aandraven. Dit verhoogt de veiligheid en is kostenbesparend voor de bouwheer, aldus de dakwerkers.

De vereniging van Limburgse dakwerkers, aangesloten bij Bouwunie, klaagt al langer over oneerlijke concurrentie door collega’s die het niet zo nauw nemen met de veiligheid. “Ze plaatsen het dak of de zonnepanelen zonder enige vorm van valbeveiliging,” zegt Erik Broekhoven, voorzitter van de vereniging. “Dit doen ze vooral omdat ze op die manier veel goedkoper zijn dan collega’s die wel de plaatsing van een stelling of een andere vorm van valbeveiliging in hun offertes opnemen. Jammer genoeg verkiezen nog vele klanten de lage prijs boven de veiligheid. Met alle gevolgen van dien…”

De dakwerkers komen nu zelf met een mogelijke oplossing. “Wij stellen voor dat de opdrachtgevers slechts één stelling voor alle aannemers op de werf bestellen”, legt Broekhoven uit. “Als zowel de ruwbouwaannemer, de dakwerker, voeger en mogelijk ook nog de plaatser van de zonnepanelen, schilder of de gevelbepleisteraar allemaal dezelfde stelling gebruiken, kan de bouwheer een forse besparing realiseren. Bovendien wordt op die manier iedere schakel in het bouwproces verplicht om in alle veiligheid te werken. Hiermee verdwijnt tot slot ook het concurrentieel voordeel dat bedrijven hebben die zich niet aan de veiligheidsvoorschriften houden. In Nederland is dit principe al jaren ingeburgerd. Wij zien alleen maar voordelen in een introductie ervan op Belgische bodem.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.