Davy Jonckers bdb 15 2

Davy is duidelijk: “En hopsakee, naar het technisch ermee!”

Davy Jonckers, stichter en CEO van het gekende bedrijf voor technisch onderhoud Yontec, trekt aan de alarmbel. In een open brief, gericht naar alle ouders, doet hij een smeekbede om hun kinderen volgend jaar naar een technische studierichting te sturen. "Weet u wat er deze zomer allemaal NIET zal gebeuren als we geen technisch geschoolde mensen meer hebben?", vraagt hij zich af.

"Geef mij de vrijheid mezelf niet te introduceren, omdat dat in dit gegeven van totaal ondergeschikt belang is. Met heel veel overgave richt ik mij tot u in naam van al mijn collega’s, concullega’s, concurrenten, dienstverlenende bedrijven, productiebedrijven, interim-, wervings- en selectiekantoren. Kortom in naam van iedereen die zijn activiteiten ziet stagneren, mogelijk zelfs achteruitgaan en in het ergste geval deze activiteiten dient stop te zetten. De concurrentiepositie van ons allemaal staat in België onder enorme druk. Barsten of breken!"

"Hoe dit zo allemaal komt? Het schrijnende tekort aan technisch geschoolde specialisten. De vergrijzing, een ontzettend slechte aansluiting van het onderwijs op het bedrijfsleven, en het -totaal onterechte- slechte imago van technische beroepen en het daarbij horende onderwijs. En hierover, beste ouder, ga ik u nu eens één en ander vertellen om dit misverstand voor eeuwig en altijd uit uw gedachten te halen en een lans te breken voor de wonderlijke wereld van technische beroepen. De wereld verandert zeer snel, de energietransitie en de 'never ending' automatisering van processen, schreeuwen om goed opgeleide en vooral gemotiveerde technici."

“Als vader eigen ik mezelf hier het recht van spreken toe en verdedig ik met vuur de technische en beroepssecundaire opleidingen. Onderwijsvormen waar stages en praktijk een groot gedeelte van het lessenrooster innemen. Hier stoomt men de technische dokters van morgen klaar om zich te kunnen integreren in de maatschappij en het beroepsleven van morgen. Met andere woorden, hier zit het bedrijfsleven gulzig op te wachten.”

“Ook uw leven zal zonder technische specialisten een totaal andere wending nemen en ik voel u bijna smeken om enkele voorbeelden. Zo is er het knelpuntberoep der knelpuntberoepen: technieker elektromechanica. Wacht, nu ga ik mezelf wel snel introduceren: Davy Jonckers, zaakvoerder en eigenaar van een gezond Limburgs familiaal technisch onderhoudsbedrijf, gespecialiseerd in elektromechanica, dat hongerig op zoek is naar medewerkers om minstens het niveau van tewerkstelling te behouden, maar nog meer om voor uw kinderen een gouden toekomst te verzekeren. Wat doen die mensen zoal? Zij installeren, onderhouden en herstellen technologisch materiaal en machines. Ver van uw bed? Helemaal niet! Wat zou er allemaal NIET gebeuren is misschien nog duidelijker om dit tekort te kaderen. Uw bagage gaat bij uw volgende vakantie niet meer in uw vliegtuig omdat de bagageband stuk is. In feite nog niet zo een ramp, want uw vliegtuig gaat ook niet meer vliegen wegens achterstallig onderhoud. Oeps. Uw bestelde pakjes gaan nooit gesorteerd geraken, dus arriveren ze niet bij u op de stoep. Er zal geen gekoeld eten meer zijn in de supermarkt. Een huis bouwen of verbouwen? Onmogelijk, want er worden geen bouwmaterialen meer lokaal geproduceerd en als je dan toch nog iets vindt in het buitenland, kan niemand het nog komen plaatsen. Laat ons hopen dat uw chauffageketel het nog een leven lang uithoudt. Ach nee, die gaat het sowieso niet meer doen, want wie gaat ervoor zorgen dat er nog stroom wordt geproduceerd? Geen sausjes of frituursnacks meer op uw handgesneden en zelfgekweekte frietjes. Frisdranken of een lekkere Belgische pint: forget it. Snoepjes of chocolade? Absoluut verkrijgbaar, maar hoogstwaarschijnlijk buitenlandse imitatiebrol. Favoriete programma zien op tv? Onmogelijk om nog iets uit te zenden zonder technische specialisten! Uw gezondheid garanderen door onderzoek in labo’s, goed uitgeruste en functionerende toestellen in ziekenhuizen? Geen enkele garantie meer. En ik hoor u denken: “we hebben hem wel door, de sloeber, hij overdrijft”. Ik kan het maar hopen voor ons beiden, maar helaas, de voorbeelden die ik zonet aanhaalde zijn diensten en producten die lokaal worden aangeboden of geproduceerd en zonder technische specialisten gedoemd zijn te verdwijnen.”

“U denkt: We hebben ‘m door, de sloeber! Hij overdrijft!”

Davy Jonckers

“En dan spreken we nog niet over de schrijnwerker, lasser, technisch tekenaar, ingenieur, automonteur, operator, calculator, loodgieter, klusjesman, bankwerker, it-er, teamleader, elektricien, beveiligingsmonteur, interieurbouwer, metaalbewerker, fietsenmaker, machinebouwer, plaatbewerker of liftmonteur… Al in een lichte paniek? Gastechnicus, brandertechnicus, koeltechnicus, pijpfitter, softwareontwikkelaar, drukker,… Voelt ge’ m komen? Want ik ga nog even door: magazijnier, technisch inkoper, kraanspecialist, autoCad-tekenaar, chauffagist, bordenbouwer, staalconstructeur, telecom engineer, waterbouwkundige, meet-en regeltechnieker, docent in techniek, tandtechnicus, brouwer, glasvezeltechnieker,…en zo kan ik werkelijk nog uren doorgaan. Alleen maar om u te overtuigen dat onze kinderen een toekomstgerichte keuze kunnen maken, waar meteen ook een zeer stevig inkomen tegenover staat, extralegale voordelen, een vrije keuze over de invulling van de job, persoonlijke ontwikkeling, levenslang bijleren en héél veel aanzien en respect van iedereen waar hij of zij door zijn technische skills en handvaardigheden een oplossing biedt voor een probleem dat vaak niemand anders krijgt opgelost.”

“En daarom, beste ouder, in naam van al mijn collega’s, concurrenten, fabrieken en andere dienstverleners, een warme oproep aan u: Bekijk minstens de mogelijkheid, samen met uw zoon of dochter, om te kiezen voor een ontzettend nobel, bevredigend, goed betaald beroep in de techniek. Uw kind is op de koop toe verzekerd van aanzien en arbeidsvreugde.

Oprechte dankbaarheid om dit in overweging te nemen!”