Bedrijven staan voor grote uitdagingen, zowel intern als extern. Een van de manieren om snel op verandering in te spelen, is vaker een beroep te doen op freelancemedewerkers.
Ondernemen vandaag is omgaan met constante verandering. De digitale transformatie vraagt om aangepaste bedrijfsprocessen, de ‘war for talent’ vraagt andere manieren om medewerkers aan te trekken en te behouden, en dan is er nog het onzekere economische klimaat met handelsoorlogen en een aanslepende Brexit.
Maar zoals Winston Churchill ooit zei: er is niets mis met verandering, zolang ze in de goede richting gaat. Het komt erop aan om het veranderingsproces actief aan te pakken. Aan externe factoren zoals onzekerheid over de economie kun je niets veranderen; je kunt wel je organisatie wendbaar maken om er sneller op in te spelen.
Gebruik een gezonde mix
Het HR-beleid speelt daarbij een cruciale rol. “Als we kijken naar wat ondernemingen veerkrachtig maakt, zijn dat steeds dezelfde kenmerken,” zegt Boudewijn Dupont van 3W. “Ze omarmen verandering en hebben een duidelijke strategie. Ze gebruiken een gezonde mix van vaste werknemers en freelancers en ze zorgen voor een gezonde work-lifebalans, zodat iedereen die voor hen werkt gemotiveerd blijft.”
Inderdaad doen steeds meer bedrijven een beroep op freelance medewerkers. In een onderzoek door SD Worx en AMS verklaarde 97 procent van de bevraagde bedrijven regelmatig met freelancers of interim-managers te werken. Eén op de drie bedrijven heeft een aangepast HR-beleid voor freelancers, en evalueert freelancers op dezelfde manier als vaste medewerkers. Bijna vier op de tien freelancers krijgen een opleiding op maat binnen het bedrijf.
Freelancers zijn tevreden
Uit het onderzoek van SD Worx en AMS blijkt ook dat de meeste freelancers tevreden zijn met hun situatie. Bijna zeven op de tien is blij zelfstandig en onafhankelijk te zijn, en vindt het een voordeel om zelf opdrachten te kunnen kiezen. De helft zegt dat een zelfstandig statuut beter toelaat om werk en privéleven te verzoenen. Slechts één op de tien zou liever in vast dienstverband werken.
Een mogelijk risico wanneer je met freelancers en interim-managers werkt, is dat de relatie gekwalificeerd wordt als schijnzelfstandigheid. Het bedrijf riskeert dan achterstallige RSZ-bijdragen te moeten betalen. Daarom gebruikt al 38 procent van de bedrijven een dienstverlener als tussenpersoon. Hierdoor verdwijnt het risico op schijnzelfstandigheid.