De Grauwe doet Voka-leden wenkbrauwen fronsen

Econoom Paul De Grauwe, professor in Londen en Leuven, heeft dinsdag voor een ondernemerspubliek van Voka Limburg, een aantal opmerkelijke stellingen bovengehaald. De academicus zei onder meer:

“Doordat individuele en collectieve belangen niet altijd samenvallen, ontstaat een systeem dat als onrechtvaardig, hard en koud wordt ervaren. Bijvoorbeeld: de spectaculaire stijging van de inkomens- en vermogensongelijkheid. We moeten belastingen op ondernemingen heffen die externe kosten genereren, en de inkomens en vermogens herverdelen. Deze ingrepen zijn nodig om het kapitalisme van de ondergang te redden."

SONY DSCOf nog: "De kans is groot dat in de nabije toekomst de expansie van de markten zal leiden tot de terugkeer van de overheid als leidende kracht van het economische leven. Zo dreigen negatieve milieu-effecten de weg te effenen voor autoritaire, politieke systemen."

De Grauwe zei ook: “Loonkosten worden al te vaak aangevallen door bedrijfsleiders. We moeten dit echter niet zien als een probleem, eerder als een teken van welvaart. Loonkosten in een land weerspiegelen de productiviteit en die is in België dus heel hoog. Het bedrijfsleven moet gebruikmaken van deze hoge productiviteit en nieuwe activiteiten ontwikkelen.”

Voka-voorzitter Paul Kumpen was niet de enige met enkele kritische bedenkingen: “Aan onze overheid kan toch nog heel wat veranderen. Het kan zeker en vast efficiënter. We moeten veranderingen verwezenlijken zodat we niet langer projecten en jobs verliezen aan buurlanden. Het laatste wat wij willen is uiteraard dat mensen minder gaan verdienen, integendeel, de netto lonen moeten zelfs hoger.”