Nieuws Limburg “De groene tirannie is hemeltergend”

“De groene tirannie is hemeltergend”

“De groene tirannie is hemeltergend”

“Hemeltergend”, zo reageren Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka (nationaal) en Johann Leten, evenknie in Limburg, op de beslissing van de Raad van State om het GRUP voor de uitbreiding van H.Essers in Genk te schorsen. VKW Limburg is het helemaal eens.

“H.Essers is één van de belangrijkste, zo niet het belangrijkste Limburgse bedrijf,” stelt Johann Leten. “Zij zorgen voor de werkgelegenheid van duizenden gezinnen. Dit familiebedrijf is verankerd in onze provincie en wil hier graag blijven. Het is hemeltergend dat, ondanks alle natuurontwikkelingen en alle vergunningen, de Raad van State nu weer krom gaat voor de groene tirannie die onze provincie teistert. Een aantal weken geleden hebben we al opgeroepen om naast Natuurpunt ook een Menspunt op te richten. In onze provincie leven er niet alleen vlinders, spinnen en paddenstoelen. Er leven, wonen en werken ook mensen… De Vlaamse regering moet nu haar verantwoordelijkheid nemen en H.Essers in onze provincie, in ons land houden.”

Het geval van H.Essers staat helaas niet alleen. “Bijna maandelijks horen we hoe grote investeringsprojecten een halt worden toegeroepen”, weet Maertens. “Ondernemers hebben in de eerste plaats nood aan rechtszekerheid. Opnieuw bewijst deze case dat dit in ons land ontbreekt. Dit brengt investeringen in gevaar en zet veel potentiële jobs op de helling. Het wordt tijd dat we politieke moed tonen: eens een beslissing is genomen en afspraken werden gemaakt, moeten die ook worden nageleefd.”

En ook VKW Limburg reageert verbolgen: “Het milieufanatisme dat onze provincie constant teistert blijft ook in dit uitbreidingsdossier van H.Essers moedwillig stokken in de wielen steken”, zegt Ruben Lemmens. “In dit land kan je er – zelfs na jaren – blijkbaar nooit zeker van zijn dat je initiatief ook écht kan uitvoeren. Zowel door de stad, de provincie als Vlaanderen is er groen licht op beleidsmatig en ambtelijk vlak en werden alle nodige vergunningen afgeleverd. Toch blijven Natuurpunt en enkele verwante organisaties zich halsstarrig verzetten. Wat verwachten zij eigenlijk? Dat gewoon alle bestaande vergunningsprocedures worden afgeschaft en men voor elk dossier gewoon aan Natuurpunt vraagt of het voor hen mag? Limburg dreigt hier 400 potentiële bijkomende jobs aan z’n neus te zien voorbijgaan. De essentie is dat er een gigantisch probleem is met hoe wij omgaan met vergunningskwesties. We maakten eerder al de analyse dat de Raad van State dit land doet stilstaan. De ‘Raad van Statisch’ hangt als een Zwaard van Damocles boven elk belangrijk plan of grote investering. Het algemeen belang dient weer te gaan primeren op het individueel belang. Ieder individu kan nu vanuit eigenbelang in beroep blijven gaan. En ieder foutje tegen onze zelfgecreëerde veel te complexe en zelfs tegenstrijdige procedures en regels of elke mogelijke beschermde nachtvlinder is genoeg om alles telkens weer te blokkeren.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.