Nieuws Limburg De Scheepvaart verwacht record qua trafiek

De Scheepvaart verwacht record qua trafiek

De Scheepvaart verwacht record qua trafiek

De trafiek op het kanalennet van De Scheepvaart stevent dit jaar af op een record. Dat heeft voorzitter Willy Claes gisteren gezegd op de officiële opening van het nieuwe districtsgebouw van De Scheepvaart in Genk, vlakbij het Albertkanaal. Dat gebouw heeft een investering gevergd van zo’n 2 miljoen euro en herbergt 35 mensen.

Vlaams minister-president Kris Peeters mocht het lint doorknippen. Het nieuwe gebouw is bestemd voor de administratieve en technische diensten van het eerste district van De Scheepvaart (de regio van Kanne tot Stokrooie). Er werken 35 mensen in dit district, die tot nog toe gehuisvest waren op verschillende locatie of verouderde gebouwen.

De eerste steen voor het gebouw van in totaal 6.500 m² werd vorig jaar in oktober gelegd. Na amper tien maanden is het klaar. “Een pluim voor de aannemer en coördinator Algemene Onderneming Driesen uit Overpelt”, aldus Claes, die er voorts de nadruk op legde dat het gebouw vooral door Limburgse bedrijven is gerealiseerd.

Record
De voorzitter stipte ook aan dat De Scheepvaart zich profileert als een slagkrachtig en efficiënt overheidsbedrijf. “Het nut van de kanalen en de binnenscheepvaart dringt in brede lagen van de bevolking door”, aldus Claes. Hij verwacht dat 2011 – behoudens onverwachte economische wendingen – een nieuw record zal vestigen op vlak van trafiek.

Tot en met mei geven de cijfers de voorzitter alvast gelijk.

Over het hele net van De Scheepvaart (Albertkanaal en de Kempische Kanalen) steeg de trafiek in de eerste vijf maanden van het jaar met 16% tot 1,290 miljard tonkilometer (één ton vervoerd over één kilometer). Als die trend zich voortzet, komt de trafiek dit jaar voor het eerst boven de 3 miljard tonkilometer uit. De grootste hap daarvan (1,234 miljard tonkilometer tot einde mei) komt op rekening van het Albertkanaal, de slagader van het kanalennetwerk van De Scheepvaart.

In tonnage steeg het vervoerde volume met 14% tot 17,3 miljoen ton. Het aantal vervoerde containers steeg met 7,6% tot 162.427 TEU.

Minister-president Kris Peeters benadrukte op zijn beurt het belang van de “kleinere kanalen”, niet enkel omwille van hun economisch belang, maar ook de recreatieve functie (wandelen, fietsen, vissen en pleziervaart).


Minister-president Kris Peeters (rechts) krijgt de nodige uitleg van gedelegeerd bestuurder Eric Portugaels van De Scheepvaart. Foto Tony VAN GALEN

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.