Nieuws Limburg Demir doet boeken toe van megaproject in Dilsen

Demir doet boeken toe van megaproject in Dilsen

Demir doet boeken toe van megaproject in Dilsen

Na een njet van gedeputeerde Inge Moors en het stadsbestuur van Dilsen-Stokkem heeft nu ook Vlaams minister Zuhal Demir de vergunning voor een nieuwe gascentrale in Rotem geweigerd. Het Duitse energiebedrijf RWE wil nochtans 750 miljoen investeren. “Je moet geen raketgeleerde zijn om te beseffen dat er betere ideeën zijn dan een grote vervuilende gascentrale op wandelafstand van Europese topnatuur”, argumenteert Demir.

Het is aan de Zuid-Willemsvaart dat RWE een gasgestookte elektriciteitscentrale van 920 megawatt wil bouwen. Een gecontesteerd project, wat al bleek uit de 1.225 bezwaren die tijdens het openbaar onderzoek werden ingediend. Het was gedeputeerde Inge Moors die in het voorjaar de vergunning weigerde met bezorgdheden over de ligging, de bouwvoorschriften en de uitstoot van schadelijke stoffen.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir bevestigt nu in beroep de weigering. Haar argumentatie is duidelijk: “De gascentrale zou jaarlijks ongeveer 100.000 kg ammoniak en ongeveer 340.000 kg NOx uitstoten op slechts 189 meter van Europees beschermde topnatuur. Je moet geen raketgeleerde zijn om te beseffen dat er betere ideeën zijn dan een grote vervuilende gascentrale op wandelafstand van waardevolle natuur. Het negatief effect op ons leefmilieu is groot, en bovendien voldoet het project niet aan meerdere basisregels van onze ruimtelijke ordening. Een voorbeeld? Om de CO2-uitstoot van de gascentrale te compenseren zou in het meest optimistische scenario 60.000 hectare bos moeten worden aangeplant…”

Zuhal Demir benadrukt nog dat deze weigering geen invloed heeft op de beslissing over de dossiers in Tessenderlo, Wondelgem en Vilvoorde, waar ook aanvragen voor gascentrales liggen te wachten.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.