Al sinds 1994 runnen Jos en Brigitte bakkerij Depaifve. Maar daar komt weldra een eind aan, want de huur eindigt op 1 april 2026, en dan houden ze ermee op. “Ik ga met pensioen”, vertelt Jos. “Brigitte, die vandaag in de winkel staat, gaat nog voor enkele jaartjes iets anders zoeken. We hebben onszelf een jaar gegeven om een opvolger te vinden. Lukt dat niet, dan breken we alles hier op.”
“In 1973 heeft mijn broer Jean-Marie, die twaalf jaar ouder is dan ik, bakkerij Grauls overgenomen”, vertelt Jos. “Vier jaar later ben ik er in leercontract begonnen. In 1994 hebben Brigitte en ik de bakkerij overgenomen van mijn broer, die dan bij ons is komen werken. Jean-Marie zou ons nog een paar jaar blijven helpen, maar vandaag zit hij hier nog altijd. Al is dat vooral op de drukkere momenten. Dan springt hij nog altijd bij. Hij heeft het echte bakkersbloed.”
Dikke rijsttaart
Bakkerij Depaifve is in Hasselt vooral bekend om hun speculaas. “Maar er komen net zoveel mensen voor onze Luikse, dikke rijsttaart”, lacht Jos. “En we bakken inderdaad heel wat kilo’s speculaas per week, dat klopt. Maar ook de andere bakkerijproducten. We doen echt alles zelf. Je merkt dat de mensen daar ook voor langskomen.”
“We doen het nog altijd graag”, zegt Jos. “Kijk, elke dag starten om 4 uur ‘s ochtends, dat doe je niet als je er geen zin in hebt. Pistolets, broden en dan speculaas. Dat zijn de grootste brokken die we op een ochtend bakken. En dan komen de taarten en het ander gebak er tussendoor nog bij. Het is hard werken, maar het is een geweldige stiel.”
Flexi-job
“Maar nu de huur van het pand op zijn einde loopt, zijn we beginnen nadenken”, gaat Jos verder. “En dan is er ook nog de goedkope concurrentie van de grootwarenhuizen. Wat zij verkopen is minder lekker, maar het is gewoon goedkoper. En daar kiezen heel veel mensen voor, al dan niet noodgedwongen. Toch hopen we een overnemer te vinden die zich hier ook met hart en ziel in wil storten. Die krijgt er dan ook onze recepten bij.”
Maar of ze die overnemer nu vinden of niet, op 1 april 2026 gaan de deuren van de bakkerij definitief dicht. “Dat staat vast”, zegt Jos. “Ik ga wat rusten, voor mijn gezondheid zorgen, genieten van onze kleinkinderen en van thuis zijn. Bakken? Nee, dat niet meer. Als ik een flexi-job wil doen, dan zal het eerder iets als chauffeur zijn. Dat zie ik me nog wel doen.”