Nieuws Limburg Dip in economie wordt dieper dan gedacht

Dip in economie wordt dieper dan gedacht

Dip in economie wordt dieper dan gedacht

Sinds februari manifesteert zich een conjuncturele terugval in de Limburgse economie. In tegenstelling tot de afzwakking die vorige maand werd aangekondigd, wijzen de huidige data in de richting van een sterkere afkoeling.

Het aantal starters neemt voor het eerst sinds lang niet meer toe, en ligt onder het niveau van een jaar geleden. De (year-to-year differentials voor de) exportwaarden dalen drastisch, de bouw stagneert en het toerisme koelt verder af. De bezettingsgraad van de hotels is negatief. Positieve punten zijn de goede vooruitzichten voor bedrijfs- en personenwagens (omwille van het Salon begin 2019) en de lage werkloosheid.

“In tegenstelling tot vorige maand moeten we nu vaststellen dat de terugval in het conjunctuurverloop sterker zal uitvallen dan we oorspronkelijk dachten”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg. “Om de terugval te beperken blijven we uiteraard pleiten voor een ondernemersvriendelijk klimaat. De verruiming van de steunmaatregel omtrent de ontwrichte zone in Limburg vanaf 1 september geeft ondernemers hopelijk wat extra zuurstof om te investeren in hun bedrijf. Onze bouwenquête toonde onlangs opnieuw de krapte op de arbeidsmarkt aan. Als die krapte een rem is om verder te investeren dan moet de arbeidsdeal onverkort uitgevoerd worden.”

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.