Nieuws Limburg Dirk Hendrickx: “Ik weet echt niet of we het redden”

Dirk Hendrickx: “Ik weet echt niet of we het redden”

Dirk Hendrickx: “Ik weet echt niet of we het redden”

Er dreigt een gigantisch bloedbad in de horeca. Zelfs in een zeer optimistisch scenario (een heropening vanaf 1 juni met maatregelen), zou de sector dit jaar een verlies van 6,5 miljard euro boeken. Dat is 45 procent van de totale jaaromzet, zo berekende het expertisecentrum Foodservice Alliance. Ook Limburgse horeca-uitbaters zeggen heel eerlijk dat het water hen aan de lippen staat.

Volgens Foodservice Alliance zou er 2,9 miljard uit de Belgische horeca verdampen als alle zaken op 1 juni mogen heropenen. Willen we echter alle maatregelen van social distance respecteren, zal de capaciteit drastisch dalen, en dringen er zich bijkomende investeringen op. In dat geval gaat er maar liefst 6,5 miljard euro verloren. De huurgelden en personeelskosten lopen dan immers door, zonder dat er evenredige inkomsten tegenover staan. Bovendien is het vangnet van de eenmalige premie dan niet meer voorhanden. “Geen enkele sector is tegen zo’n dreun opgewassen”, zegt Gert Laurijssen, CEO van Foodservice Alliance. “De lockdown wordt dan een knock-out.”

De vrees voor het voortbestaan zit er flink in bij de horeca-uitbaters. Ook bij Dirk Hendrickx, zaakvoerder van De Goei Goesting, L’Aperi Vino en Buon’Eatalia in Hasselt. “Er gaan veel doden vallen in de horeca, en ik sluit niet uit dat ik met een van mijn drie zaken daarbij ben. Buon’Eatalia bijvoorbeeld bestaat nog maar vier jaar. Ik heb daar meer dan een miljoen euro in geïnvesteerd, maar op die tijd heb je geen buffer. We zijn nu ook bezig met leveringen en afhalen, maar ik weet niet hoe lang we dit zo nog kunnen volhouden.”

De bal ligt nu in het kamp van de Nationale Veiligheidsraad, die een aartsmoeilijke oefening moet maken waarin gezondheidsrisico’s worden verenigd met een haalbaar economisch model.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.