Robin Bruninx – Sandra Deraeve

Dit is ‘m: het meest duurzame bedrijf van Limburg!

In het kader van de grote prijs Limburgse Ondernemer van het Jaar, die eind deze week de ontknoping krijgt, worden er diverse andere laureaten in diverse categorieën aan u voorgesteld. De eerste is de winnaar van de Klimaatprijs: het Bilzerse bedrijf Encon van Robin Bruninx en Sandra Deraeve. Jeuh voor het miljeuh!

De economieredactie van Het Belang van Limburg, en wij van Made in Limburg, kregen de opdracht om de eerste winnaar aan te duiden. Deskundigheid alom, dus. “Studiebureau Encon is een pionier inzake ecologie en duurzaamheid, en wijst de weg voor talrijke bedrijven. Hun bedrijfsgebouw Infinity is een toonbeeld van CO2-vermindering. Deze mindset wordt consequent doorgetrokken in het businessmodel zelf, dat simpelweg gebaseerd is op duurzaamheid. En last but not least: ook in het HR-beleid staat zorgzaamheid voor de lange termijn voorop.”

Het is intussen al 19 jaar geleden dat we het eerste interview deden met Robin Bruninx, die toen pas met Encon was gestart in een klein appartementje in Wiemesmeer. “Toen werd er nog meewarig naar ons gekeken”, zegt hij. “We zijn er bijna zonder kapitaal aan begonnen, zelfs zonder een markt. Er bestond ook geen blauwdruk voor het soort bedrijf dat wij voor ogen hadden. Encon was van in het begin pionier, en dat bracht de nodige uitdagingen met zich mee. Al Gore’s documentaire An Inconvenient Truth bestond nog niet, en veel mensen begrepen niet hoe duurzaamheid relevant kon zijn voor bedrijven, of nuttig voor hun groei. We stonden te roepen in de woestijn, terwijl we er echt van overtuigd zijn dat ecologie en economie hand in hand kunnen gaan.”

Bijna twee decennia later is Encon uitgegroeid tot een onafhankelijk bureau dat bedrijven ondersteunt met creatieve en vernieuwende oplossingen in hun weg om duurzamer te worden. “Vandaag hebben we meer dan 90 experts en werken we voor bedrijven met vestigingen in België en Nederland. In totaal hebben we al 1,6 miljoen ton aan CO2-uitstoot kunnen vermijden, en voor 264 miljoen euro bespaard bij onze klanten. Maar vergis je niet: dat is allemaal niet van een leien dakje gelopen. We zijn veel obstakels tegengekomen en we zijn door tal van muren moeten breken. Neem nu onze elektrische wagens. Ik kan je verzekeren dat heel wat van onze personeelsleden niet hier geraakten door de nog beperkte actieradius.”

“Onze grootste troef is onze eigen ervaring. We hebben ondertussen al zoveel problemen in eigen huis weten op te lossen dat we die kennis kunnen delen met onze klanten. Ons eigen bedrijf is tegelijk ons testlabo. Het is die ervaring die we aan andere bedrijven verkopen. Op deze manier hebben we een grote voorsprong kunnen opbouwen. Het grootste misverstand is dat er één oplossing zou zijn voor alle bedrijven. Elk bedrijf vraagt een ander traject,” aldus nog Bruninx.

“Duurzaamheid is keiharde business geworden”

Robin Bruninx (Encon)

Encon gooide ook hoge ogen met zijn nieuwe hoofdzetel, die de naam Infinity (oneindigheid) meekreeg. Uiteraard een toonbeeld van duurzaamheid en energiezuinigheid, met een eigen windmolen bijvoorbeeld.

“Infinity heeft ons 5,3 miljoen euro gekost”, rekent Robin voor. “De verkoopwaarde wordt nu op 6,8 miljoen geraamd. Een kwart meer… Duurzaamheid heeft dus degelijk economische meerwaarde. Meer nog: bedrijven die straks geen plan naar meer duurzaamheid kunnen voorleggen, zullen moeilijker aan financiering geraken bij de banken, ze zullen moeilijker investeerders vinden en ze zullen straks niet meer aan andere bedrijven of overheden kunnen leveren. Duurzaamheid is keiharde business geworden.”

Hoewel Robin’s echtgenote Sandra Deraeve medeoprichter is van Encon, nam ze pas in 2009 een actieve rol op in de organisatie. En dat bracht de nodige – en belangrijke – veranderingen met zich mee. “Encon werd opnieuw een testlabo waarbij we constant onze nieuwe inzichten konden vertalen naar een steeds duurzamer HR-beleid”, zegt Sandra Deraeve. “Encon wil een lerende organisatie zijn, waarbij de managers een coachende rol opnemen om het potentieel van de Encon-medewerkers verder te ontwikkelen. Om die reden willen we Encon maken tot een plek waar het fijn, veilig en gezond is om te werken. We zijn ervan overtuigd dat we een evenwicht hebben gevonden tussen economie, ecologie en de gezondheid van de mens. Daar werken we alle dagen nog aan. Het zorgt er ook voor dat we nog altijd mensen vinden die voor ons willen werken.”

Voor de bekendmaking van de winnaar van de Limburgse Ondernemer van het Jaar kan je op vrijdag 10 december om 12u30 live afstemmen op deze link: www.hbvl.be/lovhj