bezoek bij de arts

“Dokter: niet overdrijven met ziektebriefjes!”

“We stellen vast dat in sommige gevallen er ziektebriefjes uitgeschreven worden die niet in verhouding staan met de genezingstermijn. Daarom stuurden we een brief naar de voorzitters van de verschillende huisartsenkringen in Limburg met de vraag voor blijvende aandacht bij de termijnbepaling van ziektebriefjes”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg.

Voka Limburg heeft de afgelopen tijd erg veel meldingen ontvangen van bedrijven die vinden dat dokters te kwistig omspringen met het uitdelen van ziektebriefjes. Zo geldt bij dienstenchequebedrijven dat 3/4 van de attesten voor 5 dagen of meer afwezigheid zijn. Bij poetsbedrijven bedraagt de duur gemiddeld 7 dagen, exclusief de langdurig zieken. Niet normaal, vindt Voka Limburg.

"Vooreerst: het belang van ziekteverlof is onmiskenbaar", steekt Leten van wal. "Wie ziek is, moet de nodige tijd krijgen om er terug bovenop te komen. Genoeg tijd, maar niet overdreven veel tijd. Het is immers in ieders belang dat eens genezen, de betrokkenen zo snel mogelijk terug aan de slag gaan. Hetzij met hun normale takenpakket, hetzij in de vorm van aangepast werk."

"Want", aldus nog Leten, "zowel op privé als professioneel vlak, staat of valt alles met een goede fysieke en mentale gezondheid. Onze huisartsen waken hier iedere dag opnieuw over. We zijn dan ook erg dankbaar voor het werk dat ze in het verleden hebben geleverd en voor het werk dat ze -ook in de toekomst- ongetwijfeld zullen doen. Er moet echter ook gewaakt worden over de ondernemingen. Zonder medewerkers zijn er geen ondernemingen. Wanneer een medewerker tijdelijk uit roulatie is, is dit in eerste instantie een klap voor de persoon in kwestie, maar ook voor de werkgevers."

En hij gaat verder: "In dat opzicht is het belangrijk dat werknemers na hun ziekte meteen terug aan de slag kunnen. Echter: niet zelden staat een doktersbezoek op maandag garant voor een ziektebriefje voor een hele week. Dit gebeurt in toenemende mate op vraag van de patiënt en dat kan en mag niet de bedoeling zijn. Zelfs wanneer iemand nog net niet in staat is om zijn volledig takenpakket uit te voeren, is er nog steeds de mogelijkheid tot aangepast werk als tijdelijke maatregel."

Voka heeft deze bekommernis overgemaakt aan de huisartsen. "In onze brief hebben we dan ook gevraagd om blijvende aandacht te hebben voor elk individueel dossier bij het uitschrijven van ziektebriefjes", aldus de gedelegeerd bestuurder. "Nog eens: wie ziek is, moet rust krijgen, maar wie genezen is en terug kan werken, moet ook terug aan de slag...”