Nieuws Limburg Dramatische bouw en vakbonden doen economie droppen

Dramatische bouw en vakbonden doen economie droppen

Dramatische bouw en vakbonden doen economie droppen

Waar 2014 erg veelbelovend van start ging met een positief eerste kwartaal, zal de economische eindbalans van dit jaar negatief uitvallen. Volgens de conjunctuurbarometer van Voka Limburg zit de verhoopte stagnatie er niet meer in. Vooral de slechte vooruitzichten in de bouwsector en de gevolgen van de aangekondigde vakbondsacties, doen de balans voor 2014 in de negatieve richting kantelen, aldus Voka. En ook het eerste kwartaal van 2015 brengt vooralsnog geen beterschap.

“Ondanks de Russische boycot blijft de export robuust standhouden en voorkomt het een nog scherpere terugval”, aldus Johann Leten. “Maar vooral de bouwsector krijgt momenteel rake klappen. Zo is het aantal bouwvergunningen voor residentiële gebouwen (woningen) gedaald met 41 procent ten opzichte van vorig jaar. Een maand geleden bedroeg die daling 21,6 procent.” De automobielsector en het toerisme genereren nog wat opwaartse impulsen, maar deze zijn relatief zwak. “Lichtpunten vinden we bij het aantal starters, dat voor het eerst sinds vele jaren toeneemt, en bij het aantal werklozen, dat verder afneemt.”

conjunctuur vokaJohann Leten maakt dan ook een negatieve balans op voor 2014: “De aangekondigde acties van de vakbonden, die meer dan 100 miljoen euro kunnen kosten, zullen samen met de effectieve sluiting van Ford Genk, de druk op het economische weefsel nog opvoeren. Het is doodjammer dat de bonden hun politieke strijd tegen de overheid uitvechten op kap van de ondernemers. Want het is niet de regering die de dupe van hun acties wordt, maar wel degenen die juist voor de werkgelegenheid moeten zorgen.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.