Nieuws Limburg Drie nieuwe bedrijventerreinen in Limburg

Drie nieuwe bedrijventerreinen in Limburg

Drie nieuwe bedrijventerreinen in Limburg

Het provinciebestuur zal nog dit jaar drie nieuwe regionale bedrijventerreinen aanduiden om meer ruimte te creëren voor industrie en bijbehorende werkgelegenheid. Het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) heeft daarom met een speciaal computermodel bestudeerd waar in Limburg de geschikste terreinen liggen op vlak van logistiek, werkgelegenheid, bereikbaarheid met openbaar vervoer en tientallen andere parameters.

inge moors“Limburg heeft volgens het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen recht op 280 hectare extra regionale bedrijventerreinen,” zegt gedeputeerde voor Ruimtelijke Ordening Inge Moors (CD&V). “Om te bepalen waar we die zones het best kunnen inplanten, heeft het VITO een wetenschappelijk onderbouwde studie gemaakt: RUBELIM, Ruimte voor Bedrijventerreinen in Limburg. Het resultaat is een kaart met rode en oranje vlekken, die aangeven waar de beste en tweede beste zones liggen als we alle parameters in rekening brengen.”

“Omdat het SALK de nadruk legt op de ontwikkeling van deze zones, willen we nog dit jaar versneld starten met de plannen voor drie nieuwe regionale bedrijventerreinen,” zegt Moors. “Waar we die terreinen precies zullen inplanten, is nog niet duidelijk. Om de uiteindelijke keuze te maken, zal een werkgroep met onder andere de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) en het Agentschap Ondernemen de prioriteiten aanduiden, rekening houdend met de lokale noden. Als je bijvoorbeeld puur op logistiek focust, zal een ander gebied geschikter zijn dan als je je alleen op de kenniscentra richt.”

Moors benadrukt ook dat het hele planningsproces in overleg met de gemeenten gebeurt. “Dat lokale draagvlak moet er echt zijn voor we tot actie overgaan,” zegt de gedeputeerde. “Het is ook niet de bedoeling om al deze gebieden helemaal te ontwikkelen. De door het VITO aangeduide zones zijn allemaal rond de 20 hectare groot. Het zijn eigenlijk meer zoekzones, waarin we – indien nodig – een aantal hectaren kunnen aanduiden als nieuw bedrijventerrein.” Het kaartje met de locaties van voorkeur, vindt u in Het Belang van Limburg.


Timmie VAN DIEPEN

Reageer op dit bericht

Sector
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.