faling 68

Driedubbele reddingsboei als je geld op is

Corona hakt flink in op de financiële gezondheid van de Limburgse ondernemingen. Nieuwe cijfers van Unizo Limburg bevestigen de ernst van de situatie (zie hieronder). Als oplossing is nu een drievoudig actieplan opgesteld, waarbij ondernemers worden opgevoed om de knipperlichten te herkennen en een steuntje krijgen om tijdig actie te ondernemen.

De conclusies van de nieuwe Unizo-enquête zijn hard:

    • de liquiditeitspositie van 1 op 2 bedrijven is (sterk) verslechterd door de coronacrisis
    • +50% zegt dat dit hun uitbouw verhindert of vertraagt
    • 1 op 2 zaakvoerders kan geen persoonlijk inkomen meer uit zijn onderneming halen
    • voor 3 op 10 zijn er problemen om lopende en binnenkomende rekeningen te betalen
    • 1 op 5 komt in de problemen met het tijdig afbetalen van leningen
    • Nog eens 1 op 5 vreest om niet al het personeel in dienst te kunnen houden.

“Wat ons zorgen baart, is dat heel wat ondernemers niet tijdig de knipperlichten zien branden als het gaat over hun financiële parameters”, stelt Bart Lodewyckx. “Als ze actie willen ondernemen, is het vaak te laat. Daarom willen met ons actieplan ondernemers sensibiliseren om tijdig naar die parameters te kijken en ook tijdig hulp of extra financiering te zoeken.”

Unizo Limburg slaat hiervoor de handen in elkaar met een aantal partners. Ten eerste maakte Cynex een hulpvaardig platform. “Via korte filmpjes, templates en oefeningen maken we ondernemers op eigen tempo vertrouwd met alle belangrijke begrippen en financiële parameters”, vertelt Jeroen Meens, medeoprichter en bestuurder van Cynex. “Zo krijgen ze meer duidelijkheid over hun bedrijfssituatie en de verbetermogelijkheden. Verder is het een goede basis om het gesprek met hun boekhouder breder te trekken. En de boekhouder heeft op zijn beurt meer context om de cijfers juist te interpreteren en gerichter advies te verstrekken.”

Inzicht
Ten tweede zetten Unizo Limburg en Vlaio nog meer in op persoonlijke begeleiding en advies. “In een individueel begeleidingstraject geven we advies over het prijsbeleid, inzicht in de kostenstructuur, de rendabiliteit van de verschillende bedrijfsactiviteiten, de haalbaarheid van een investering, enzovoort”, aldus Bart Lodewyckx. “

Naar adem happen in Hasselt
Een derde onderdeel van het plan is een liquiditeitsbegeleiding op korte termijn. Het gaat om een pilootproject met Stad Hasselt waarbij de cashflow voor de komende 6 maanden bestudeerd en besproken wordt.

Het volledige initiatief is te vinden via deze website.