Drone-bedrijven strijken massaal neer in Genk

Vrijdag of ten laatste maandag zal het nieuwe KB in het Staatsblad verschijnen dat de regels om te vliegen met drones wettelijk vastlegt. Eindelijk. Door de grote vertraging hebben Belgische ondernemers in deze sector een grote achterstand opgelopen in vergelijking met de 19 andere landen waar de drones wel al gereglementeerd zijn. "Daarom is het nu meer dan ooit belangrijk dat start-ups in de drone-industrie goed begeleid worden," vindt Mark Vanlook, voorzitter van de sectorfederatie EUKA. "We moeten de verloren tijd inhalen om terug proberen voorsprong te krijgen."

Mark VanlookEUKA organiseert daarom voor de 2de keer op rij een grootse DroneConvention op 10 mei in C-Mine Genk. Nieuw dit jaar is de verkiezing van de Drone Hero of the Year. Maar liefst 12 start-ups in de drone-industrie hebben zich aangemeld en zullen strijden voor de hoofdprijs."Het is belangrijk dat pioniers aangemoedigd worden en erkenning krijgen, want dit zorgt voor een hefboom naar verdere groei," aldus nog Vanlook.

Marc Beenders, Community Manager van Limburg Startup vult aan: “De 10 finalisten worden klaargestoomd door Limburg Startup, zodat ze tijdens de finale op 10 mei het beste van zichtzelf kunnen geven. Limburg, met de oprichting van Droneport in Sint-Truiden, wordt dé hotspot voor drone-activiteiten in ons land. Het is daarom belangrijk dat we deze startups aanmoedigen en begeleiden. We zien ook belangrijke samenwerkingen mogelijk met andere startups uit andere sectoren. Het is hier dat we de volgende maanden nog meer gaan op inzetten.”

De winnaar wordt gekozen door een jury met vertegenwoordigers van LRM/Droneport, ING, Start-it@KBC, Agoria, Unizo Limburg en Innovatiecentrum Limburg. Voorzitter is Omar Mohout, professor Ondernemerschap aan de Antwerp Management School.