Duitsers gaan 2 miljard Vlaams geld veiligstellen

Het Duitse German Pellets is niet van plan om de subsidie van 2 miljard euro, die ze contractueel van de Vlaamse overheid zullen krijgen in de komende 10 jaar, zomaar op te geven. CEO Peter Leibold heeft dinsdag in Genk gezegd dat hij sowieso de 125 miljoen euro voor de ombouw van de energiecentrale in Langerlo zal vinden. Dit ongeacht de financiële perikelen van German Pellets in Duitsland.

Peter Leibold German Pellets“Maak u geen zorgen, eind maart heb ik de financiering voor Langerlo rond,” zei Peter Leibold dinsdag op een bijzondere ondernemingsraad van de nv Langerlo in Genk. "Wat er in Duitsland allemaal gebeurt, is mijn probleem, en dat zal ik zelf wel oplossen. Langerlo staat hier volledig los van. De Genkse vennootschap en die in Duitsland hebben juridisch niets met elkaar te maken. De ombouw van de centrale gaat dus gewoon door."

Er mag dan wel een onderzoek lopen naar zijn financiële handel en wandel, gek is Leibold natuurlijk niet. De gigantische subsidies wil hij hoe dan ook binnenrijven. De nv Langerlo is dan ook geen eigendom meer van German Pellets, maar van een andere (Oostenrijkse) vennootschap van Peter Leibold. En met het vooruitzicht om de komende 10 jaar telkens 200 miljoen euro te ontvangen, zal hij heus wel iemand vinden die hem 125 miljoen wil lenen.

Dit betekent dan ook dat alle speculaties over een verlaagde Turteltaks naar de prullenmand mogen. Een mogelijk faillissement van German Pellets zal in het huidige scenario niet leiden tot uitgespaarde subsidies die van de belastingen kunnen afgetrokken worden.