Nieuws Limburg Ebema investeert 18,5 miljoen in innovatie

Ebema investeert 18,5 miljoen in innovatie

Ebema investeert 18,5 miljoen in innovatie

Ebema, producent van betonnen bestratingsproducten, investeert op dit moment 18,5 miljoen euro in de vestiging in Zutendaal. Het leeuwendeel van dat bedrag is bestemd voor een unieke fabriek voor flexibele, kleinere series. Die kost 15 miljoen euro.

Donderdag werden de machines voor deze nieuwe fabriek geleverd. “De bedoeling is dat we met deze fabriek kleinere series met aparte vormen, kleuren en afwerkingen kunnen produceren, op vraag van de klant,” zegt co-afgevaardigd bestuurder Jan Panis van Ebema. “De vormen worden automatisch omgewisseld en ook het reinigen van de machines zal er voor een groot deel automatisch verlopen. Daardoor kunnen we het productieproces drastisch inkorten.”

Tegelijk kan de bestaande productie-installatie wat ontlast worden. “Daar moeten we nu op zondag de machines onderhouden. Dat is niet houdbaar,” aldus Panis.

De nieuwe fabriek van 7.000 m², voor een groot deel door Ebema zelf ontwikkeld, heeft als kern een hoogtechnologische betoncentrale. Die maakt nieuwe producten mogelijk, zoals lichtreflecterende betonstenen. De nieuwe fabriek levert 20 tot 30 nieuwe jobs op. Tegen mei volgend jaar moet de unieke installatie operationeel zijn.

Daarmee is de kous niet af. Tegelijk bouwt Ebema in Zutendaal een nieuw kantoorgebouw van 2.000 m² voor het personeel, inclusief labo en proeffabriek. “Daar kunnen we de klanten laten zien welke mogelijkheden er zijn en hoe zijn gekozen product er zal uitzien,” zegt Panis. Het nieuwe kantoorgebouw vergt een inspanning van nog eens 3,5 miljoen euro.

Of dit wel het goede moment is om zo zwaar te investeren? “Precies in crisistijden kan je voorsprong nemen op de concurrentie,” aldus Panis.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.