Nieuws Limburg Economie Limburg midden dit jaar uit slop?

Economie Limburg midden dit jaar uit slop?

Economie Limburg midden dit jaar uit slop?

Er zijn aanwijzingen dat de Limburgse economie tegen midden dit jaar weer opveert. De dalende beweging lijkt te gaan afvlakken in het tweede kwartaal. Vooral de export houdt de Limburgse economie overeind, zo blijkt uit de maandelijkse analyse van Voka Limburg. De Limburgse conjunctuurbarometer kleurt al verschillende maanden dieprood en de economische achteruitgang is voelbaar in zowat alle sectoren. Het zwaar weer heeft vooral te maken met onzekerheid bij bedrijfsleiders en consumenten: onzekerheid in verband met de regering, de crisismaatregelen en de crisis in de eurozone.

Beterschap
De conjunctuuranalisten van Voka noemen het “nog voorbarig”, maar zien toch de eerste tekenen van beterschap. De barometer geeft signalen dat we ons aan een zachte landing mogen verwachten tegen midden 2012, waarna een matige groei zou volgen. Ook de Nationale Bank heeft al vooruitzichten in die zin gemeld.

Ondertussen moet de export de Limburgse motor draaiende houden. Het is de verwachting dat de uitvoer de komende zes maanden 45% hoger (in waarde) zal uitvallen dan een jaar geleden. Daarmee zorgt de export voor een rem op de conjunctuurdaling die zich in mei vorig jaar heeft ingezet. Maar in andere sectoren zijn er niet veel hoopgevende tekenen. Vooral de bouw blijft ondermaats presteren en lijkt niet voor een positieve impuls te kunnen zorgen.

De automobielsector, het toerisme en de arbeidsmarkt vertonen een licht opwaartse, maar weinig betekenisvolle trend.

“Voorzichtigheid blijft dus nog geboden”, zegt Johann Leten van Voka Limburg. “Maar anderzijds moeten we mekaar ook geen crisis aanpraten. We moeten positief proberen te zijn. De economie is erg afhankelijk van het vertrouwen van consumenten en werkgevers.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.