smet-bij-Voka-300×199

Economische toekomst onder druk door onderwijs

Toekomstgericht scoort de provincie Limburg goed qua export, gemiddeld voor innovatie en slecht met betrekking tot de doorstroming van talent. Dat blijkt uit de provinciale toekomstindicator, die Voka Limburg en de UHasselt woensdag in Hasselt voorstelden aan gouverneur Reynders en minister van Onderwijs Pascal Smet.

De factoren die door de wetenschappers en Voka in overweging worden genomen om de economische toekomst van de regio te voorspellen, zijn talent, innovatie en internationalisering. Hiermee wordt bepaald of de bedrijven uit de streek al dan niet over de ingrediënten beschikken om in de toekomst hun potentieel verder te ontwikkelen.

Ten opzichte van 2011 daalt deze Limburgse indicator tot dusver lichtjes, in tegenstelling tot Vlaanderen in zijn geheel, dat het beste resultaat van de afgelopen 10 jaar kan voorleggen. Limburg kan dus de positieve tendens van elders niet volgen, en dat komt door de middelmaat in innovatie, maar vooral door de slechte scores van de talentindicator. Vooral het lage aantal leerlingen in BSO en TSO, strooit roet in het eten. De doorstroming naar technische beroepen stokt hierdoor, wat een rem betekent op de groei van de Limburgse bedrijven.

De Limburgse cijfers nochtans zijn niet dramatisch. De goede exportprestaties houden de totale balans nog min of meer in evenwicht.