Nieuws Limburg Eén bouwvakker op vier is een 50-plusser

Eén bouwvakker op vier is een 50-plusser

Eén bouwvakker op vier is een 50-plusser

Van alle Limburgse bouwvakkers is bijna één op vier (23,8%) ouder dan 50 jaar. Dat blijkt uit cijfers van Fonds voor Vakopleiding in de Bouw (fvb-constructiv). De cijfers werden maandagavond in Hasselt voorgesteld tijdens een event rond deze problematiek. Volgens het Fonds voor Vakopleiding in de Bouw telt Limburg 2.820 bouwbedrijven. Drie kwart van de bedrijven telt 6 medewerkers of minder. Bijna allemaal (99%) tellen ze minder dan 50 medewerkers. “Limburg is met andere woorden rijk aan bouw-kmo’s”, zegt Katrien Velghe, coördinator van de studiedienst van het Fonds voor Vakopleiding in de bouw.

Vergrijzing
In totaal telt Limburg 14.912 bouwvakarbeiders, van wie 3.552 ouder dan 50 jaar. “Vooral in de wegenbouw (33%) en de ruwbouw (27%) treffen we een relatief hoog aantal 50-plussers aan”, zegt Velghe. De vergrijzing en de problematiek van het aantrekken en behouden van 50-plussers speelt dus in hoge mate in de Limburgse bouwsector. “Vooral vanaf 55-56 jaar zien we een flinke piek in de uitstroom van bouwvakkers”, aldus nog Velghe. “We merken ook dat bouwvakkers vanaf 55 jaar nauwelijks nog bijkomende opleidingen volgen.”

Vandaar ook dat de provincie, samen met ERSV, VDAB en het Fonds voor Vakopleiding in de Bouw, een concreet actieplan heeft uitgewerkt om werkloze 50-plussers naar de bouw te halen en de bestaande medewerkers langer in de sector actief te houden.
Het concrete programma staat op de website 50plusdatwerkt.be.


Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.