Nieuws Limburg Een energie-audit: de eerste stap naar efficiënt besparen

Een energie-audit: de eerste stap naar efficiënt besparen

Een energie-audit: de eerste stap naar efficiënt besparen

Als ondernemer maakt u dagelijks keuzes. U weegt af wat de risico’s en de mogelijke opbrengsten zijn, maar elke investering blijft een onzekere beslissing. Dat geldt ook voor het investeren in energiebesparende maatregelen in uw onderneming. De grote vraag is niet zozeer wat het opbrengt – want elke energiebesparing levert meteen een financieel voordeel op – maar welke maatregelen voor uw bedrijf de beste zijn. U wil natuurlijk eerst investeren in de meest efficiënte energiebesparende maatregelen voor uw specifieke situatie. Er zijn vele mogelijkheden, maar hoe begint u eraan?

Goed nieuws: de oplossing is relatief eenvoudig. Een energie-audit biedt een concreet antwoord op de vraag met welke investeringen en maatregelen u best begint. Vertrekkend vanuit een grondige evaluatie van uw huidige situatie en uw verbruikshistoriek kan een expert uw bedrijf op energetisch vlak volledig in kaart brengen. Vervolgens wordt een gedetailleerd rapport opgesteld met alle inzichten en adviezen die u nodig heeft om minder te gaan verbruiken.

Gedragsverandering

Betekent dat dat het u sowieso veel geld gaat kosten? Niet noodzakelijk. In praktijk zien we vaak dat gedragsverandering een cruciaal element is in het verminderen van het energieverbruik. Een klassiek voorbeeld daarvan is het uitschakelen van toestellen die actief blijven in het weekend, wanneer niemand aanwezig is. Een slimme programmering van de thermostaten heeft ook al een aanzienlijke impact. Als ondernemer heeft u niet altijd de tijd om hier stil bij te staan, maar het loont absoluut de moeite om deze relatief kleine gedragsveranderingen serieus te nemen.

Energy Savers

Bij Luminus willen we onze klanten helpen om de stap te zetten naar een energie-efficiënte onderneming. We doen er alles aan om bedrijven innovatieve oplossingen aan te reiken waarmee ze hun energie-uitgaven kunnen optimaliseren en op lange termijn kunnen besparen. Voor veel klanten blijft de eerste stap de moeilijkste: waarmee beginnen? Daarom organiseerde Luminus begin dit jaar de Energy Savers wedstrijd, waarbij 10 klanten kans maakten om een gratis energie-audit te winnen. Inmiddels zijn de winnaars bekend en gaan de energie-audits van start. In de loop van het jaar zullen we het parcours van deze bedrijven belichten, zodat u een beter idee krijgt van de mogelijkheden op vlak van energiebesparende maatregelen en wat die in de praktijk betekenen.

Duurzaamheid

De winnende bedrijven komen uit diverse sectoren en gaan van lokale zelfstandigen tot gevestigde KMO’s. Eén ding hebben ze allen gemeen: ze willen het verschil maken op vlak van duurzaamheid en energie-efficiëntie. We pikken graag drie ondernemingen uit voor een eerste kennismaking.

  • Bij delicatessezaak Diverto uit Schilde dragen ze versheid en kwaliteit hoog in het vaandel. De keerzijde daarvan is dat deze zaak een groot energieverbruik heeft door hun koeltoonbanken, koel- en diepvriescel en gekoelde verkoopruimte. Zij zijn daarom in de eerste plaats op zoek naar manieren om hier efficiënter mee om te springen.
  • JLC Motos uit de Luikse gemeente Olne bestaat 30 jaar en is inmiddels toe aan een renovatie van hun infrastructuur. Een ideaal moment om ook alle elektrische installaties grondig te bekijken om zo hun energieverbruik te verlagen. Daarbij denken ze onder andere aan het vernieuwen van de verlichting. Een energie-audit zal ongetwijfeld meer licht op de zaak werpen.
  • Het landbouwbedrijf van José en Nicolas Thiange in het zuiden van de provincie Namen investeerde al in een zonnepaneleninstallatie. Vreemd genoeg ontdekten ze onlangs een onverklaarbare stijging in hun energieverbruik. Ze hopen dat een energie-audit duidelijkheid brengt, zodat de oorzaak van het probleem aangepakt kan worden.

De komende maanden volgen we deze en de andere winnaars van de Energy Savers wedstrijd verder op. U kan het allemaal volgen via www.luminus-business-blog.be, onze blog voor professionelen en KMO’s. Daarnaast vindt u er ook boeiende artikels over de energiemarkt en onze energiediensten voor bedrijven.

 

 

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Ardooie, Beringen
Ardooie

Gutami opent tweede vestiging

Gutami Solar, de groothandel in zonnepanelen en andere toepassingen voor slimme energie, heeft in Ardooie een tweede vestiging geopend. "Met… Lees meer

Sector
Onderneming

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.