Nieuws Limburg Eerste hulp bij inkopen in familiezaak

Eerste hulp bij inkopen in familiezaak

Eerste hulp bij inkopen in familiezaak

Het Expertisecentrum Familiebedrijven van werkgeversorganisatie VKW Limburg pakt uit met een vernieuwend initiatief: een Buy-In Platform waar operationele managers terecht kunnen die willen instappen in een familiebedrijf, en zo dus zelf ondernemer willen worden. Voor de lancering van dit platform werkt VKW samen met de Buy-out Academy van de Vlerick Business School, die al meer dan 400 alumni telt.

De verankering van familiebedrijven is en blijft de missie van het Expertisecentrum Familiebedrijven van VKW, dat meer dan 15 jaar actief is in de ondersteuning van familiale ondernemingen op diverse scharniermomenten. “We stellen vast dat familiale aandeelhouders bij de overdracht naar een volgende generatie meer en meer bereid zijn om ook het key management mee te verankeren in het aandeelhouderschap”, zegt Koen Hendrix, oprichter en directeur van het Expertisecentrum. “Ze gaan ook vaker op zoek naar één of meerdere actieve, operationale managers die mee in het kapitaal stappen en dan samen het ondernemersverhaal verder schrijven. Dit is niet altijd evident. Want de waarden van beide partijen moeten goed matchen om succesvol te zijn. En uiteraard dienen de niet-familiale aandeelhouders die instappen, over de juiste, complementaire competenties te beschikken.”

VKW Limburg heeft samen met Vlerick Business School 1,5 lang gewerkt aan een platform waarbij de match tussen familiale aandeelhouders en nieuwe participanten van buiten de familie, kan gefaciliteerd worden. “Dit Buy-In platform bevat een tool die kandidaat-aandeelhouders een zeer uitgebreide spiegel voorhoudt rond tal van relevante parameters”, legt Koen Hendrix uit. “Dat is belangrijk, want mogelijk haakt hij halverwege het invullen van de vragenlijst af omdat hij over een aantal topics (nog) niet heeft nagedacht, zoals de grootte van het ingebrachte kapitaal, het loon dat hij zichzelf wil uitkeren, het percentage van de aandelen, de taakverdeling in het management, enzovoort. Trouwens, deze vragen kunnen ook het familiebedrijf helpen om de richting die ze met een externe partij uit willen, te verfijnen.

Het Expertisecentrum Familiebedrijven van VKW Limburg begeleidt desgewenst de partijen in alle discretie.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.