Nieuws Limburg Eerste steen voor grote biogasinstallatie in Tongeren

Eerste steen voor grote biogasinstallatie in Tongeren

Eerste steen voor grote biogasinstallatie in Tongeren

In Tongeren werd maandag de eerste steen gelegd van de grootste biogasinstallatie van Limburg. Op een maximale capaciteit zal deze vergistingsinstallatie alle 30.000 inwoners van de stad van energie kunnen voorzien. De investering bedraagt 11 miljoen euro.

Het was in aanwezigheid van burgemeester Patrick Dewael en het schepencollege dat de initiatiefnemers van Biopower maandag een boom hebben geplant om te symboliseren dat deze nieuwe biogasinstallatie 100% CO2-neutraal zal zijn. Dit zal ten vroegste gebeuren medio 2012 als de centrale goed en wel is opgestart. In de eerste fase wordt de capaciteit beperkt tot 2,8 MW, goed voor groene stroom voor 6500 gezinnen. Nadien zal het volume van energiemaïs, die in Tongeren wordt vergist om de energie op te wekken, worden verhoogd, zodat de hele stad kan bevoorraad worden. Dit is goed voor zo’n 5,6 MW of 30.000 inwoners.

Biopower Tongeren doet voor de aanvoer van de maïs een beroep op lokale boeren, die maximaal 15 kilometer van de installatie actief zijn. Het milieuvriendelijke biogas dat door de vergisting wordt opgewekt, wordt vervolgens geconverteerd naar elektriciteit door middel van warmtekrachtkoppeling (WKK) en wordt dan op het lokale netwerk geïnjecteerd.

Initiatiefnemers van het project zijn Pholpa en NPG Energy, in samenwerking met het Luxemburgse nutsbedrijf Enovos.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.