Einde aan razzia's op illegale software?

Tal van bedrijven hebben de afgelopen jaren tot tienduizenden euro betaald in een dading met de Business Software Alliance, het organisme dat piraterij hardhandig aanpakt. "Al enkele jaren valt het advocatenbureau dat voor Business Software Alliance optreedt, samen met politie, een deurwaarder en een gerechtsdeskundige binnen bij de bedrijven," legt Gert Schreurs van VKW Limburg uit. "Alle computers worden gecontroleerd op illegaal gedownloade software. Maar er wordt meteen met bewarend beslag van de computers gedreigd, waarop bedrijven bijna steeds instemmen met een dadingvoorstel. Deze controles verlopen dus dikwijls niet correct, wat we aanvechten. Voor alle duidelijkheid: we pleiten niet voor illegale software, want is oneerlijke concurrentie."

VKW Limburg boekt intussen vorderingen in de strijd tegen deze onbezonnen invallen. "Kort samengevat benadrukt de rechtbank dat een bewarend beslag een complementaire maatregel is, die enkel mag gehanteerd worden als andere middelen niet voldoende blijken om de eventuele overtredingen vast te stellen," legt Schreurs uit. "Het bewarend beslag kan mogelijk als onwettig worden gezien. De vaststellingen die daaruit voortvloeien worden alvast niet in beschouwing genomen door de rechtbank."

"Hiermee wordt de aanpak van de BSA steeds meer aan banden gelegd," besluit Gert Schreurs. "Een correcte controle moet ook mogelijk zijn zonder de dreiging om meteen de volledige IT-infrastructuur van het bedrijf lam te leggen."