Nieuws Limburg Einde van de vrije val voorspeld voor juli

Einde van de vrije val voorspeld voor juli

Einde van de vrije val voorspeld voor juli

Het is nu officieel: we kennen de grootste economische val sinds de val van het Duitse Rijk in 1945. Een optater die we nog lang gaan mogen uitzweten. Maar: er is beterschap op komst, aldus de conjunctuurbarometer van Voka Limburg. “Vanaf juli zal onze economie stabiliseren en dat niveau aanhouden tot het einde van 2020”, stelt Johann Leten. “Al valt het nog af te wachten wat het effect zal zijn van een mogelijke tweede lockdown of een harde Brexit.”

De tuimeling die de economie heeft gemaakt, is ongezien. De daling was sinds de Tweede Wereldoorlog nooit scherper. Voka Limburg telt Weight Watchers-gewijs in punten: “Dit jaar ging van start met een indicatorniveau van 73,24 punten”, diept Leten op. “Met de introductie van de lockdown-maatregelen sloot onze conjunctuurbarometer het eerste kwartaal af met 39 indicatorpunten, bijna een halvering. In de loop van het tweede kwartaal zet de vrije val zich verder door. In juli zal een voorlopige bodemwaarde bereikt worden van nog amper 0,41 indicatorpunten. Dat ligt flink lager dan we vorige maand voorspelden, en quasi volledig toe te schrijven aan de sterke krimp van de buitenlandse vraag.” Intussen daalde het aantal ontvangen vacatures bij de VDAB met 25% en zakte het aantal starters met ongeveer hetzelfde percentage.

Maar vooraleer in de min te duiken, rekent Voka Limburg op een stabilisering. “Op basis van de momenteel beschikbare data zou de conjunctuurbarometer zich in de loop van de tweede jaarhelft stabiliseren rond een niveau van zowat 2 punten. Noteer evenwel dat dit vooruitzicht nog geen rekening kan houden met de effecten van het heropstart van horeca en toerisme, die pas die pas in de loop van juni voelbaar zullen worden. De huidige prognose is daarom naar alle waarschijnlijkheid een eerder pessimistische inschatting.”

En toch kan het nog helemaal mis gaan: “Mogelijk gooien de Brexit-onderhandelingen nog een flinke portie roet in het eten”, denkt Leten. “De onzekerheid is een grote rem op de groei van veel ondernemers, dus een evenwichtig handelsakkoord blijft een grote prioriteit.”

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen
Dossier

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Dossier

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.