Nieuws Limburg "Einde van negatieve conjunctuur in zicht"

"Einde van negatieve conjunctuur in zicht"

"Einde van negatieve conjunctuur in zicht"

Tegen het jaareinde lijkt het negatieve verloop van de economische conjunctuur af te vlakken tot een status quo. Dat voorspelt Voka Limburg op basis van cijfers en enquêtes die het sentiment in de bedrijfswereld weerspiegelen.

De conjunctuurbarometer kende een piek in mei 2011 en is sindsdien naar beneden geduikeld. Volgens de voorspellingen van Voka Limburg zit er nog niet meteen beterschap aan te komen, en werken de bedrijven vandaag nog steeds ‘met de handrem op’. Enig lichtpunt is wel dat tegen het jaareinde de negatieve spiraal kan doorbroken worden en mogelijk opnieuw een opleving van de conjunctuur zal volgen. “Het is een klein lichtpunt, maar in de situatie waarin we nu verkeren, moeten we elke sprankel hoop met twee handen aangrijpen en uitvergroten,” zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg.

De mogelijke revival wordt ingeluid door een stijging van het aantal starters, dat afgelopen zomer in Limburg hoger lag dan in de maanden voordien. Ook de export blijft het goed doen. Vooral de waarde van de buitenlandse bestellingen ligt gevoelig hoger dan een jaar geleden. Bovendien zit ook de autoverkoop in de lift, en heeft het toerisme de afgelopen zomer beter gepresteerd dan in 2011. Andere indicator van de aantrekkende economie is dat de werkloosheid verder daalt.

Een sector die echter met moeilijkheden blijft kampen, is de bouw. De trends in zowel de private woningbouw, als in de industriebouw zijn negatief. “De Europese onheilsberichten maken ondernemers en consumenten onrustig, maar na regen komt zonneschijn,” besluit Leten.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.