Eindelijk: ook met de bouw gaat het goede kant op

Zowel op vlak van omzet, winst als aantal personeelsleden verwachten de Limburgse bouwbedrijven een duidelijke positieve evolutie in 2015. Daarmee worden de eerste tekenen van herstel bevestigd in deze bijzonder conjunctuurgevoelige sector. Dat blijkt uit de jaarlijkse bouwenquête die Confederatie Bouw Limburg en Voka Limburg zopas voorstelden.

De bouwsector is traditioneel één van de belangrijkste indicatoren voor de economische gezondheid van de provincie. Het was dan ook uitkijken naar de verwachtingen van de Limburgse bouwbedrijven over de evolutie van de komende 6 maanden. Daaruit blijkt dat amper 35 pct van hen dit jaar een daling van de omzet verwacht, terwijl dat vorig jaar nog 50 pct was en in 2013 zelfs nog 60 pct. Het percentage van bedrijven dat verwacht dat de winst zal dalen, is op een jaar tijd gehalveerd tot 33 pct. De orderboekjes blijken op langere termijn goed gevuld, wat eveneens een kentering is. Alleen maar positieve signalen dus.

bouw conjunctuurConfederatie Bouw Limburg en Voka Limburg maken echter twee belangrijke kanttekeningen. "Ten eerste zegt 70 pct van onze bouwbedrijven dat ze opdrachten verliezen aan buitenlandse concurrenten," zegt Chris Slaets, directeur van Confederatie Bouw Limburg. "Dat was drie jaar geleden maar 38 pct. Twee derde van die concurrenten komt overigens uit Nederland, de rest uit het voormalige Oostblok. Let wel, met eerlijke concurrentie hebben we geen probleem. Steeds vaker worden onze lokale bedrijven echter uit de markt gegooid door buitenlanders die heel andere sociale en fiscale lasten hanteren. Dat is heel frustrerend en vergt een dringende aanpak."

Een tweede kanttekening is het gebrek aan overheidsinvesteringen in de bouw. "De budgetten die bijvoorbeeld voor wegenbouw en voor gemeentelijke infrastructuur worden voorzien, zijn bedroevend," stelt Johann Leten van Voka Limburg. "Voor dit deelsegment van de bouw blijft de crisis genadeloos toeslaan."