Eindklanten mee aansprakelijk voor sociale dumping?

De Limburgse bouwsector trekt aan de alarmbel. Sinds maart 2011 zijn er meer dan 1.200 jobs verloren gegaan in de Limburgse bouw. En dat heeft vooral te maken met de concurrentie van goedkope buitenlandse arbeidskrachten.

De Confederatie Bouw heeft een grondige analyse gemaakt van de toestand op de arbeidsmarkt in de bouw. De conclusies zijn alarmerend. In drie jaar tijd heeft de sector meer dan 17.000 banen verloren. Dat is bijna één arbeidersjob op de tien. Tegelijk nam de activiteit toe met 1,8%. Het is dus niet zo dat de bouw op zijn gat ligt. In die tijd is het aantal buitenlandse arbeiders sterk toegenomen. In 2010 waren er 118.800. Vorig jaar was dat al opgelopen tot 314.924. Omgerekend naar voltijdse jobs betekent dat maar liefst 33.000 banen die vorig jaar zijn gesneuveld. Buitenlandse werknemers die naar onze werven worden ‘gedetacheerd’ genieten wel een minimale bescherming, maar zijn toch 20 tot 25% goedkoper om het sociale zekerheidsstelsel van hun thuisland van toepassing is.

sociale dumpingLimburg
Limburg ontsnapt niet aan de concurrentie vanuit het buitenland. Het aantal arbeiders in de Limburgse bouw is in vier jaar met meer dan 1.200 gedaald. “Er moet dringend iets gebeuren,” zegt gedelegeerd bestuurder Chris Slaets van de Confederatie Bouw Limburg. “Anders zal de Limburgse bouwsector tegen het eind van deze regeerperiode ook zijn eigen Ford-debacle hebben gekend.”

Werkgevers en werknemers hebben al een lijst van maatregelen uitgewerkt: onder meer dat alle onderaannemers over een erkenning moeten beschikken, schijnzelfstandigen aangepakt worden, enzovoort. “Maar de belangrijkste maatregel is het uitbreiden van de aansprakelijkheid voor sociale en fiscale fraude tot bij de eindklant, of dat nu een particulier, bedrijf of een overheid is,” zegt Slaets. “De eindklant kijkt nu enkel naar zijn eigen portefeuille.”