opsale

EK-gangers in Oekraïne drinken Limburgse Witte

Onze voetballers mogen dan wel afwezig zijn op het EK in Polen en Oekraïne, ons bier is dat allerminst. "Want," zo vertelt Jef Cornelissen jr. van Brouwerij Sint-Jozef in Opitter, "momenteel is de vraag vanuit Oekraïne naar onze Limburgse Witte enorm. De voetbalfans zijn blijkbaar zot van ons brouwsel." Sint-Jozef boekt niet alleen succes bij de Pjotrs en Olegs. "Ook in Afrika, China en Italië neemt de vraag naar onze bieren toe," aldus Cornelissen.

En de Grieken mogen dan officieel zwarte sneeuw zien, een kwaliteitsbiertje gaat er altijd wel in. Tijdens de 51e Monde Selection in Athene is brouwerij Sint-Jozef immers voor de 12de opeenvolgende keer bekroond met een gouden medaille, en dit voor de Ops Ale in de categorie 'Pilsbieren'. Bij de zwaardere bieren vielen ook de Sint-Gummarus Dubbel en Sint-Gummarus Tripel in de prijzen.

"Ondanks de dalende Belgische biermarkt, houden onze bieren goed stand op de lokale markt," zegt de zaakvoerder. " En mede door het behalen van internationale prijzen zit ook de export in de lift. Dit is dan ook de enige manier om nog een gezonde groei te realiseren. Gemiddeld wordt er in een Belgische brouwerij zo'n 55% geëxporteerd. Bij ons is dit voorlopig maar 15%. Op dat vlak is er dus nog werk aan de winkel, maar zoals gezegd groeit de buitenlandse belangstelling erg snel."