kaas van kanunik

En hop: Hopkaas breekt de grenzen open!

De befaamde Hopkaas die al 14 jaar exclusief rijpt in Brouwerij Wilderen, kiest voor verspreiding in de wijde wereld. Mike Janssen en Roniek van Bree, die de pittige bierkaas destijds ontwikkelden, gaan in zee met het Limburgse bedrijf De Kaastafel om de Hopkaas in heel Vlaanderen aan de man te brengen.

De Hopkaas, geïnspireerd op de iconische Tripel Kanunnik van Brouwerij Wilderen, ontstond veertien jaar geleden uit het culinaire brein van Mike Janssen en zijn echtgenote Roniek Van Bree. “Tot vandaag was onze kaas exclusief verkrijgbaar in de brouwerijshop en het café,” zegt Janssen. “Maar de vraag van klanten werd te groot om te negeren. We kregen aanbiedingen van over heel Vlaanderen, en besloten uiteindelijk in zee te gaan met De Kaastafel, een vertrouwde Limburgse partner.”

Kaas met karakter
Voor De Kaastafel zijn de bierkazen geen onbekend terrein. “We werkten eerder al samen met Herkenrode, maar de Hopkaas van Wilderen is werkelijk uniek”, aldus Angelique Dirkx van De Kaastafel. “De kaas bevat geen bier, maar wél de hop en kruiden van de Tripel Kanunnik. Bovendien is hij lactosevrij, een perfecte match met de hedendaagse vraag naar bewuste voeding.”

De eerste levering van 200 kazen was onmiddellijk uitverkocht. “Ze zeggen wel eens dat bier naar meer smaakt, maar dat geldt zeker ook voor deze kaas”, lacht Dirkx. Vanaf deze week zal de Hopkaas ook te vinden zijn op de markten waar De Kaastafel actief is.

Wilderen Blond: hit in Aruba
Naast de uitbreiding van de kaasspecialiteit lanceert Brouwerij Wilderen ook een innovatief bier: Wilderen Blond, een fris blond bier met slechts 0,2% alcohol. Hiermee speelt de brouwerij in op de snelgroeiende trend rond alcoholvrije dranken. “De vraag naar alcoholarme alternatieven groeit elk jaar,” vertelt Olivier Van Den Bogaert, hoofd Sales en Export. “We overwogen eerst een alcoholvrije versie van Tripel Kanunnik, maar dat zou het karakter van het bier aantasten. Daarom besloten we een volledig nieuw recept te ontwikkelen. En met succes: het bier is nu al een hit in ons café en we krijgen bestellingen vanuit heel België én zelfs Aruba.”

En zo slaagt Brouwerij Wilderen erin om elke levensgenieter te plezieren met ieder zijn meug.