t2 campus genk

Energyville, Syntra en Sirris azen op hoofdprijs

De Regiostars Awards zijn prestigieuze onderscheidingen die de Europese Commissie toekent aan spraakmakende projecten die in heel Europa als voorbeeld gelden van toekomstgerichte economie. Maar liefst twee inschrijvingen vanuit Limburg schopten het tot de finale, en kunnen mits de stem van het grote publiek én de jury, de hoofdprijzen wegkapen. Het gaat concreet om Energyville met een onderzoek naar een duurzame energievoorziening in steden, en om de combinatie Syntra Limburg en Sirris, met de oprichting van een labo voor 3D-metaalprinting.

De Regiostars Awards zijn uitgegroeid tot een Europees excellentielabel voor projecten die -met financiële steun van Europa- bijdragen tot de innovatieve ontwikkeling van een regio. “Onze provincie heeft een traditie van sterke Europese projecten", zegt gedeputeerde van Economie en Europa, Tom Vandeput. "Het is dan ook geen toeval dat twee Limburgse inzendingen het tot de finale hebben geschopt. Dat we gelden als 'good practices' voor de rest van Europa, wil zeggen dat we hier daadwerkelijk kansen creëren voor de economie van morgen."

In de categorie Green Europe behoort het consortium van Energyville (Thor Park, Genk) tot 1 van de 5 finalisten. De Limburgse bedrijven en instellingen hebben onderzoek verricht naar een duurzame energievoorziening in steden. Het project legde ook de basis voor het uniek living lab en ecosysteem dat Thor Park nu is, en waar de energietechnologieën en -diensten van de toekomst worden gebouwd en getest in samenwerking met bedrijven. Dankzij het project werd een groot deel van de labo-infrastructuur uitgebouwd en kreeg EnergyVille een erkenning als regelluwe zone.

In de categorie Smart Europe kan een project van Sirris en Syntra Limburg met de hoofdprijs gaan lopen. De Europese Commissie bekroont hier projecten die het concurrentievermogen van lokale bedrijven door digitale technologie kunnen vergroten. En dat is wat er gebeurt in de demonstratieruimte, waar 3D-metaalprinten in een industriële context wordt voorgesteld. In de opstelling wordt de volledige productieketen, gaande van productdesign, 3D-metaalprinten tot nabewerking, in één ruimte samengebracht. Die koppeling is uniek in zijn soort.

Of er straks een Regiostars Award naar Limburg komt weten we op 2 december als in Dubrovnik (Kroatië) de finale wordt georganiseerd. Om de Limburgse projecten aan de publieksprijs te helpen, kan er alvast een stem worden uitgebracht via deze link.