Enquête privé-uitgaven: horeca betaalt gelag

Als ondernemers minder privékosten door de vennootschap kunnen laten betalen omdat staatssecretaris John Crombez dreigt met superboetes van 309%, zijn ze alvast van plan om minder op restaurant te gaan. Dat blijkt uit het vervolg van de exclusieve enquête die Partners in Marketing (PIM) uitvoerde in opdracht van Made in Limburg.

Een gevolg van het repressieve optreden is dat ondernemers hun uitgavenpatroon zullen aanpassen:

- 45% gaat zijn uitgaven in de horeca zeker verminderen, 20% gaat dat waarschijnlijk doen.
- Een grote meerderheid (86%) vindt ons land momenteel niet aantrekkelijk voor ondernemers.
- Limburg scoort wat dat betreft maar lichtjes beter.
- Sinds bedrijfswagens, managementvennootschappen en nu ook prive-uitgaven worden aangepakt, vindt een meerderheid (55%) het verschil tussen zelfstandige en loontrekkende niet meer interessant. Meer dan 15% overweegt zelfs in loondienst te gaan werken.
- Door de voortdurend veranderende fiscale wetten, is 68% er niet meer zeker van fiscaal correct bezig te zijn. En aangezien 63% nog nooit een betwisting met de fiscus hierover heeft gehad, vermoedt men dus dat alles wel in orde zal zijn.

Afspraken
De maatregelen dreigen dus het ondernemerschap te ondermijnen. Dat blijkt ook uit de talrijke toelichtingen van de ondernemers bij de enquête. “De boodschap is dat duidelijke afspraken goed vrienden maken”, zegt Werner Bullen van PIM. “Er zijn andere landen waar de fiscus een adviserende en geen bestraffende rol heeft. Dat mogen voorbeelden zijn.”

DC/KMe