Vandermeulen

Ere-gouverneur Vandermeulen overleden

Harry Vandermeulen, van 1978 tot 1995 gouverneur van de Provincie Limburg, is op 94-jarige leeftijd overleden. Daarmee verliest onze provincie een groot staatsman, die veel heeft betekend voor het welzijn van alle Limburgers.

Harry J.C.G. Vandermeulen werd in Bree geboren op 27 november 1928 en is dus zondag 94 jaar geworden. De CVP'er volgde in 1978 Louis Roppe op als gouverneur, een functie die hij in 1995 overliet aan Hilde Houben-Bertrand. Als hoofd van de provinciale diensten wist Vandermeulen duidelijk zijn stempel te drukken op de socio-economische actualiteit. De sluiting van de Kempische Steenkoolmijnen (KS) en de daaropvolgende reconversie, was zonder meer zijn belangrijkste dossier. Vandermeulen wist een alliantie aan te gaan met de Vlaamse, Belgische én Europese instanties, om zo de transformatie van Limburg als een nieuwe, steenkool-onafhankelijke, en economisch florerende regio in de startblokken te zetten.

Het is tevens tijdens zijn legislatuur dat Limburg een voorsprong nam in ondergrondse bekabelingswerken, en zo een technologische voorsprong op vlak van digitalisering wist uit te bouwen. En de realisatie van het huidige Provinciehuis gebeurde onder zijn auspiciën.

Naast zijn gouverneurschap nam Vandermeulen taken op in de uitbouw van landcommanderij Alden Biesen, de Vlaamse Waterzuiveringsmaatschappij, de NMBS, Wit-Gele Kruis Limburg, de CM, het LUC (thans UHasselt) en het Dokter Willemsinstituut.

Als persoon wordt Harry Vandermeulen omschreven als misschien wel "de meest erudiete gouverneur die Limburg tot dusver kende." Wie hem goed heeft gekend zegt: "Hij was een intellectueel en had de schijn van ontoegankelijk te zijn. Niets was minder waar. Harry Vandermeulen was een harde werker, telkens gecombineerd met veel diplomatie en vastberadenheid. Een gereserveerd type, rustig van aard, maar bovenal een bijzonder fijn mens."

De eregouverneur laat een grote familie en uitgebreide vriendenkring na. Een blijk van medeleven bieden wij de nabestaanden bij deze aan. De details over de uitvaartplechtigheid worden later bekendgemaakt.