Nieuws Limburg Essers inspireert Zuhal: beroep aan banden

Essers inspireert Zuhal: beroep aan banden

(Foto: N-VA)

Essers inspireert Zuhal: beroep aan banden

Dat de slinger om vergunningsaanvragen van bedrijven aan te vechten, ver buiten de normaliteit is gezwierd, heeft nu geleid tot een wetgevend kader dat de beroeps-beroepers aan banden moet leggen. “Met onze vereenvoudigingen en verbeteringen willen we zorgen voor een sterker ondernemersklimaat”, zegt Vlaams minister van Justitie, Zuhal Demir.

Het was naar aanleiding van aanslepende symbooldossiers zoals rond het zogenaamde Essersbos én de Noord-Zuidverbinding dat de noodzaak zich opdrong om restrictieve maatregelen rond de beroepsprocedures te nemen.
Het ontwerpdecreet van Demir is zopas door de Vlaamse regering finaal goedgekeurd. Het houdt onder meer in dat de
procedures bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen vereenvoudigd worden. Zo worden tussen-arresten voor bemiddelingsprocedures afgeschaft, wordt een systeem van automatische rolrechten ingevoerd en kan een rechtsplegingsvergoeding voortaan ook verschuldigd zijn bij schorsingsverzoeken. Dat maakt de procedures duurder en dat werkt drempelverhogend.

Het moet voortaan ook aangetoond worden dat je als eisende partij een direct benadeelde partij bent. De hinder voor omwonenden inroepen om een concurrent stokken in de wielen te steken, kan bijvoorbeeld niet meer. Tevens zijn argumenten die bij een eerder beroep niet werden aangehaald, onwettig om nadien te gebruiken.

“Burgers, bedrijven en overheden zijn meer dan ooit gebaat bij een transparante en laagdrempelige rechtsbescherming, waarbij hun bestuurlijke geschillen efficiënt, binnen een redelijke termijn en op een kwalitatief hoogstaande wijze definitief worden beslecht”, aldus minister Demir. “Met onze vereenvoudigingen en verbeteringen willen we zorgen voor een sterker ondernemersklimaat in Vlaanderen en tegelijk versneld en gemakkelijker grote maatschappelijke investeringsprojecten realiseren.” En avant: marche!

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.